Politiikka

Ensimmäiset ennakkoäänet laskettu: Kokoomukselle 21 prosenttia, SDP:lle 18,4, keskustalle 16,9

Kuntavaalien äänestyspaikat suljettiin kello 20.
Benjamin Suomela / Yle
Petteri Orpo saapui Ylen vaalivalvojaisiin ennakkosuosikkina.

Kuntavaalien kello 20:een mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella kokoomus on saanut 21 prosenttia, SDP 18,4 prosenttia, keskusta 16,9 prosenttia, perussuomalaiset 13,5 prosenttia ja vihreät 9,6 prosenttia.

Vasemmistoliittoa on laskettujen äänten perusteella äänestänyt 8,5 prosenttia, kristillisdemokraatteja 3,8 prosenttia ja RKP:ta 4,6 prosenttia.

Oikeusministeriön arvion mukaan kello 20 mennessä annetuista ennakkoäänistä oli laskematta noin 400 000.

Kokoomus otti vahvan johdon Helsingin ennakkoäänissä. Kokoomuksella oli kello 20 peräti 30,3 prosenttia äänistä. Vihreät oli kakkosena 21,6 prosentin osuudella.

Vasemmistoliitto ohitti SDP:n keräten 13,4 prosenttia äänistä. SDP:n osuus jäi 11,1 prosenttiin. Perussuomalaisten äänisaalis oli ääntenlaskun alkuvaiheessa 7,2 prosenttia.

RKP keräsi 7,9 prosentin äänisaaliin ja Liike Nyt 2,4 prosenttia. Keskustalle ja kristillisdemokraateille jäi 2,1 ja 1,2 prosenttia.

Vaalien lopullinen tulos saattaa poiketa huomattavastikin ennakkoäänistä. Esimerkiksi keskustan kannattajat äänestävät perinteisesti paljon ennakkoon, kun taas perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat jättävät usein äänestämisen varsinaiselle vaalipäivälle. Näissä vaaleissa tilannetta sekoittaa kuitenkin korona. Ennakkoäänestys oli tavallista pidempi ja ennakkoon äänestettiin enemmän tänä vuonna kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Torstaina julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa suosituin puolue oli kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella. Toisena oli perussuomalaiset 18 prosentin kannatuksella ja kolmantena pääministeripuolue SDP 17 prosentin kannatuksella.

Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 kokoomus sai 20,7 prosenttia äänistä, SDP 19,4, keskusta 17,5, vihreät 12,5 ja perussuomalaiset vain 8,8 prosenttia.

PS:n tulos tippui vuoden 2012 vaaleista, jolloin puolue sai ääniä 12,3 prosenttia.

Juttu päivittyy.

Lue lisää:

Suora lähetys kello 21: Miten kuntavaalitulos näkyy maakunnissa? Studiossa Seppo Kääriäinen ja Jouni Kemppainen

Hiljaisuus laskeutui huoneeseen Keski-Suomen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa – "Kannatuksemme varmasti nousee sitä mukaa, kun ääntenlaskenta etenee"

"Pysymme maakunnan ykkösenä", uskoo keskustan piirin puheenjohtaja Pohjois-Karjalassa

Lue lisää

EU vienyt jo vallan metsissämme

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa

Äänestyspakko