Politiikka

Jyväskylän edellisten kuntavaalien ääniharava Touko Aalto näkee vaalituloksessa myös huolestuttavia piirteitä: "Alueet ja ihmiset eriytyvät toisistaan"

Ääntenlaskennan varhaisessa vaiheessa vihreät oli uusimassa paikkansa Jyväskylän suurimpana puolueena.
Petteri Kivimaki
Touko Aalto seurasi vaalien edistymistä kotonaan Jyväskylän Hippoksella puolisonsa Maria Lehtisen kanssa.

Vihreiden entinen puheenjohtaja, entinen kansanedustaja Touko Aalto tutkiskelee kuntavaalien ennakkoäänten tulosta mietteliäänä asunnossaan Jyväskylän Hippoksella.

"Vaalituloksessa on nähtävissä sinänsä huolestuttavia piirteitä, että eri puolueiden kannatus Suomessa eriytyy erittäin jyrkästi eri alueilla", Aalto pohtii.

Esimerkiksi hän nostaa kotikaupunkinsa Jyväskylän, josta oli iltayhdeksän jälkeen laskettu vasta 18 prosenttia. Tässä vaiheessa vihreät oli Jyväskylän ykköspuolue hieman yli 20 prosentin kannatuksella.

"Laskenta on toki vasta vielä alussa täällä, mutta Jyväskylä on malliesimerkki siitä, miten kannatus eriytyy. Yksi puolue voi saada yliopistokaupungissa yli 20 prosenttia äänistä, mutta valtakunnallisesti alle kymmenen."

"Suomessa isoimpia haasteita koko yhteiskunnalle on eri alueiden ja ihmisryhmien eriytyminen. Se hieman heijastelee tässäkin kuntavaalituloksessa."

Touko Aalto oli neljä vuotta sitten Jyväskylässä ylivoimainen ääniharava yli 2 300 äänellä. Hän siivitti puolueensa vihreät ensi kertaa Jyväskylän ykköspaikalle.

Tällä kertaa äänimäärä näyttäisi jäävän pienemmäksi, kun Jyväskylän vihreäksi ääniharavaksi on nousemassa kansanedustaja Bella Forsgren.

Aalto oli saanut puoli kymmeneltä kolmanneksi eniten lasketuista äänistä vihreiden listalla Jyväskylässä.

"Pidän omaa kampanjaani näissä olosuhteissa onnistuneena jo itsessään. Olen käynyt paljon hyviä keskusteluja ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa ja kasvotusten, osallistunut kirjoituksillani yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä tehnyt hyvää yhteistyötä myös muiden puolueiden ehdokkaiden kanssa. "

Aalto toivoo, että kotimaan politiikassa annettaisiin arvoa yhteistyölle vastakkainasettelun sijaan.

"Kyllähän puolueiden kannattaisi laventaa viestiään sen sijaan, että sitä kaventaa. Ihmisten erimielisyyksiä ei saisi lietsoa oman kannatuksen vahvistamiseksi."

Lue lisää

Poliitikon työ kuormittaa – Touko Aalto: "Tämä on terve reaktio sairaaseen tilanteeseen"

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa

Maria Ohisalo odottaa lasta – jatkaa töissä marraskuulle, jos saa jatkoa puoluejohtajana