Politiikka

Miksi kokoomus voitti vaalit ja perussuomalaisten jytky jäi putkeen? Näin Kääriäinen ja Kemppainen arvioivat tilannetta

Kuntavaalien ääntenlasku on yhä käynnissä. Jouni Kemppainen ja Seppo Kääriäinen julkaisevat omat veikkauksensa.
Jarkko Sirkiä
Jouni Kemppainen ja Seppo Kääriäinen analysoivat vaalitulosta Maaseudun Tulevaisuuden suorassa lähetyksessä.

MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen ja keskustan konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen kommentoivat kuntavaalitulosta suorassa lähetyksessä MT:n toimituksesta Helsingistä. Kello 21 alkaneen lähetyksen aikana äänistä oli laskettu yli puolet.

Vaikka vaaleihin liittyi myös yleispoliittisia jännitteitä, Kääriäinen uskoo että äänestäjät ovat kuitenkin ensikädessä katsoneet oman kotikunnan tärkeimpiä asioita ja siellä tarjolla olevia ehdokkaita.

"Pienehkö kerros on tullut mukaan siihen tätä valtapolitiikkaa. Kokoomus näyttää tulkitsevan, että äänestystulos koskee myös valtapolitiikkaa", hän kommentoi.

Kemppainen arvioi tämän olevan tyypillistä oppositiolle. Hallitusta kohtaan on aina tyytymättömyyttä puolivälissä vaalikautta ja kokoomus näyttää pystyneen ottamaan sen käyttövoimakseen perussuomalaisia paremmin.

Kääriäisen mukaan kun varteenotettava oppositiopuolue onnistuu pitämään johdonmukaisen linjan omassa viestinnässään, se tahtoo aina pärjätä.

"Kokoomus osaa sen taidon. Puolue onnistui myös ehdokasasettelussaan erittäin hyvin, listat ovat olleet hyvät", hän arvioi.

"Tällä on saattanut olla merkittävä rooli myös siinä, että perussuomalaisten jytky jäi putkeen."

Puolueille ennakoitiin gallupeiden perusteella toiseksi suurimman puolueen paikkaa ja noin 18 prosentin äänisaalista.

Kääriäisen mukaan siinä on saattanut olla myös rooli perussuomalaisten EU:n elvytyspakettia jarruttaneella eduskuntakeskustelulla, joka kesti useita vuorokausia. Hänen mukaansa se on saattanut säikäyttää äänestäjiä.

"Perussuomalaisten paikallispoliittinen linja jää taas näkemättä, jos luvut eivät tästä ääntenlaskutilanteesta olennaisesti muutu. Puolueen kannanotoissa on ollut jonkin verran ristiriitoja", Kääriäinen kuvailee.

Kokoomus on Kääriäisen mukaan saanut henkisen yliotteen perussuomalaisista, jos tulokset pysyvät ennakkoääniä vastaavina.

Hallitukselle koronakriisin hyvä hoito toi lisäkannatusta, mutta sen vaikutus näyttäisi nyt hiipuvan. Punamulta törmää nyt vaikeisiin taloudellisiin kysymyksiin, kuten työttömyys ja velka.

"Seuraava tärkeä kysymys on, miten selvitään budjettiriihen yli valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ja pääministeri Sanna Marinin (sdp) yhteistyöllä? Suomen talouteen näyttää tulevan aika vahva nousu. jos se hoidetaan taitavasti, luulisin että myös päähallituspuolueet saavat siitä myös osansa", Kääriäinen sanoo.

Keskusta näyttäisi päihittävän ainakin pessimistisimmät ennustukset. Kääriäinen pitää sitä merkittävänä tuloksena koko maan politiikalle, johon näyttää nyt syntyvän viiden melko tasavahvan puolueen asetelma.

"Suurten puolueiden aika saattaisi olla ohi joksikin aikaa", Kemppainen kuvailee.

Tämä vaatii puolueilta yhteistyökykyisyyttä ja luovuutta, Kääriäinen arvioi.

Vihreiden kuntavaalimenestys näyttäisi jäävän vaatimattomaksi ja puheet pääministeripuolueeksi nousemisesta yhtä kaukaisilta kuin aikaisemminkin.

Puolueen viesti ei ollut tarpeeksi selkeä, Kääriäinen epäilee.

"Esimerkiksi turpeen voimakas torjuminen saattoi aiheuttaa kunnissa ihmetystä, tuontienergian käyttöä sen tilalla on vaikea ymmärtää ja perustella."

Viimeiseksi Kemppainen ja Kääriäinen kertovat oman veikkauksensa tulokseksi. Kokoomukselle he ennustavat 20 prosenttia, SDP:lle 17,3, perussuomalaisille 14,6, keskustalle 14,4 ja vihreille 11,6 prosenttia kaikista äänistä.

Lue lisää

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa

Uutiskommentti: Tarvitaanko Suomeen kolme punavihreää puoluetta?

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä