Politiikka

Helena Petäistö kehuu Yhdysvaltain presidentin ulkopolitiikkaa: "Jopa bysantin oikkupussi Erdogan vaikutti lähes 'alamaiselta' Bidenin edessä"

MT:n kolumnisti Helena Petäistön mielestä Joe Bidenin vierailu Euroopassa oli menestys.
Niklas Holmberg
Euroopalle Bidenin varma ja hötkyilemätön tyyli Venäjän kanssa sopii mainiosti, uskoo toimittaja Helena Petäistö.

MT:n kolumnisti ja tietokirjailija Helena Petäistö pohtii kolumnissaan maailman vaikutusvaltaisimpien johtajien valtasuhteita.

Petäistön mielestä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Euroopan matka oli menestys ja suuri helpotus Donald Trumpin käyntien arvaamattomuuden jälkeen.

"Bidenin erikois­alaa on aina ollut geopolitiikka. Siinä hän päihittää selvästi kaikki Valkoisen talon valtiaat 30:n viime vuoden ajalta, ja se näkyi ja tuntui. Hänen ensivierailunsa jälkeen Eurooppa on taas parempi paikka elää."

Bidenin Euroopan-ohjelma oli Petäistön mielestä taitavasti rakennettu: ensin talousmahtien G7-kokoonpano, sitten Nato-maat.

"Jopa bysantin oikkupussi Erdogan vaikutti lähes 'alamaiselta' Bidenin edessä, joka esiintyi suvereenisti niin kuin mahtavimman suurvallan nokkamiehen kuuluukin."

Lopuksi koitti myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin vuoro.

"Bidenilla on liian pitkä kokemus Venäjästä, että hänellä olisi ollut mitään illuusioita tapaamisen tuloksista, kaikkein vähiten suhteiden nollaamisesta, jonka Obama luuli aikoinaan mahdolliseksi. Keskusteluvälit olisi jo loistava saavutus, niin pahasti tulehtuneet ovat maiden suhteet pitkän pakote- ja diplomaattien karkotuskierteen tuloksena", Petäistö arvioi.

Keskusteluvälien sijaan Putin näyttää Petäistön mukaan hakevan vastakkainasettelua mahtavan Yhdysvaltain kanssa.

"Ulkoinen uhka tunnetusti yhdistää kansan johtajansa taakse. Jos Putinista tuntuu, että hänet otetaan vakavasti Atlantin takana, on se hyvä Euroopallekin."

Lue koko kolumni: Thank you, Mr. President!

Lue lisää

Thank you, Mr. President!

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet suurlähettiläiden paluusta asemapaikoilleen

Hyviä uutisia EU:n viljelijöille: elintarvikevientiä hiertänyt 17 vuoden valtiontukiriita Yhdysvaltojen kanssa saatiin päätökseen

USA:n ja Venäjän presidentit tapaavat Genevessä – maiden suhteet huonoimmat sitten kylmän sodan