Politiikka

Tehotuotantoa paholaisen työksi kutsunut kolumni ei tuonut seuraamuksia papille Espoon hiippakunnan tuomiokapitulilta

Kauniaisissa pastorina toimiva Kari Kuula herätti kolumnillaan pahennusta maataloustuottajien keskuudessa.
Juho Leskinen
Kirkko ja kaupunki poisti kolumnin verkkosivuiltaan siitä nousseen kohun jälkeen.

Kauniaisten suomalaisen seurakunnan pastori Kari Kuula ei rikkonut kirkkolaissa säädettyjä viranhaltijan yleisiä velvollisuuksia kirjoittaessaan Kirkko ja kaupunki-lehden kolumnissa eläinten tehotuotannosta.

Kuula ei myöskään toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta tai käyttäytynyt papille sopimattomalla tavalla, päätti Espoon hiippakunnan tuomiokapituli.

Kyseessä oli Kuulan tammikuussa julkaistu kolumni, jossa hän kuvaili eläinten tehotuotantoa keskitysleireiksi ja piti sitä kristinuskon oppien vastaisena.

"Jumalan kuvana oleminen kutsuu viljelemään ja varjelemaan, ei omistamaan ja orjuuttamaan", Hän muun muassa tuolloin kirjoitti.

Kuula pahoitteli nopeasti tekstistään noussutta mielipahaa. Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut syyllistää suomalaisia maanviljelijöitä, vaan kolumni oli tarkoitettu koskemaan kuluttajia globaalilla tasolla.

Kirkko ja kaupunki poisti kolumnin verkkosivuiltaan sen nostatettua valtakunnallista kohua.

Tuomiokapituliin Kuulasta kanteli MTK puheenjohtajansa Juha Marttilan johdolla. Myöhemmin kantelun teki myös yhdeksän maatalousyrittäjää. Kantelut käsiteltiin yhdessä.

MTK ja maatalousyrittäjät toivoivat kanteessaan tuomikapitulin linjaavan, onko Kuula kirjoituksellaan tai muilla lausumillaan toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta tai käyttäytynyt papille sopimattomalla tavalla, toiminut tehtävässään tasapuolisesti ja käyttäytynyt asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla, ja viimeisenä, onko Kuula pysynyt kirkon tunnustuksessa.

Tuomiokapituli tulkitsi päätöksessään, ettei Kuula ollut toiminut tavalla, joka ei olisi normaalin sananvapauden piirissä. Niin tuomiokapituli kuin Kuulakin korostivat myös, ettei kolumnissa syytetty erityisesti suomalaisia maanviljelijöitä.

Tuomiokapituli piti myös selvänä, ettei Kuula ollut poikennut kirkon tunnustuksesta.

Päätöksessä kuitenkin todettiin, että "erityisesti papin virassa toimivan kolumnistin on hyvä ottaa huomioon, että hänen julkisten kannanottojensa voidaan tulkita edustavan kirkon kantaa, vaikka hän itse katsoisi esittävänsä ne yksityishenkilönä".

Lue lisää:

Pappi rinnastaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä eläintuotannon paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin – "Viaton maitokin on kauhea tuote"

Eläintuotantoa paholaismaiseksi kritisoinut pappi: "Haluan pahoitella tuhansin anteeksipyynnöin sitä, että kolumnin kärki osoittautui suomalaiseen maataloustuottajaan"

MTK kantelee Kuulan kohukolumnista tuomiokapituliin – Juha Marttila: "Kyllä tässä muuten jää iso kivi kenkään"

Lue lisää

Maatilan hiilivirrat näkyviksi – "Hiililaskuri voi olla faktoihin perustuva vastaisku mollaajille"

EU:n vihreä raha tehokäyttöön

MTK:n metsäjohtaja: "EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa"

"Yhteiskunta epäonnistunut karkeasti ilmastotekojen ostamisessa viljelijöiltä. Tehokkainta olisi palkita suoraan."