Politiikka

Koronarokotukset ja EU:ssa pysyminen jakavat perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaita

Tenttiin osallistuneista neljästä ehdokkaasta yksi ei pitänyt rokotteita tarpeellisina.
LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Purra sanoi, että EU:sta tai eurosta eroaminen ei ole niin yksinkertaista kuin äkkiseltään ajattelisi.

Muun muassa koronarokotusten jatkaminen sekä EU:ssa ja eurossa pysyminen jakoivat perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaiden näkemyksiä torstaina pidetyssä tentissä.

Tenttiin osallistuneista neljästä ehdokkaasta yksi eli Ossi Tiihonen ei pitänyt rokotteita tarpeellisina.

"Ne ovat kaikki uuden tekniikan tällaisia geeniteknologisia injektioita, niillä ei ole mitään tekemistä vanhanaikaisten rokotteiden kanssa, joissa on joko heikennettyä tai tapettua virusta. Pitkäaikaisista haitoista me emme tiedä mitään", Tiihonen sanoi.

Hänen mukaansa jokaisen pitää ainakin saada päättää itse, ottaako rokotteen.

Muut ehdokkaat olivat eri linjoilla.

"Tällä hetkellä näyttää siltä, että rokotekattavuus on ainoa tie, millä on mahdollisuus helpottaa sitä, että mahdollisimman harva sairastuu vaikeaan tautimuotoon tai muihinkaan erityksen haitallisiin oireisiin. Oikeastaan muuta ei ole", puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra sanoi.

Hän ei usko, että rajoituksilla pystyttäisiin enää suuresti vaikuttamaan epidemiaan.

Kristiina Ilmarinen sanoi, että sekä EU:ssa pysyminen että siitä eroaminen maksavat koko ajan enemmän.

"Näiden kahden vaihtoehdon ero kulkee nimellä oma päätäntävalta, jota siis EU:ssa meillä ei tällä hetkellä enää ole. Itse kannatan Suomen omaa päätäntävaltaa, koska se on itsenäisyyden edellytys. Ja siinä ainut vaihtoehto on erota nyky-EU:sta."

Sakari Puisto sanoi kannattavansa euron osalta varautumismekanismin selvittämistä, jolla järjestelmästä on mahdollista poistua. Hän näkee tarpeellisena myös Schengenin rajoittamista tilapäisesti sentyyppisissä tilanteissa kuin turvapaikanhakija- ja koronakriisit.

"Kynnyskysymyksenä pidän sitä, että mitään uusia elpymispaketteja ei enää tule, ja koko suuri salihan on sanonut, että se on kertaluontoinen."

Tällä edellytyksellä EU-jäsenenä voidaan hänen mukaansa pysyä.

Purra sanoi, että EU:sta tai eurosta eroaminen ei ole niin yksinkertaista kuin äkkiseltään ajattelisi.

"Suomen kansa kannattaa Euroopan unionia ja euroa hyvin vahvasti, mikä minua ehkä joskus hieman hämmästyttääkin. Mutta tässä tilanteessa perussuomalaisten tehtävä on pitää näitä asioita esillä, kuten elpymispakettikäsittelyssä hyvin kuulimme. Yrittää muuttaa yleistä mielipidettä", Purra sanoi.

Lue lisää

Näissä kunnissa vain noin puolet aikuisista on saanut ensimmäisen annoksen – asiantuntija näkee rokotuskielteisyyden juuret viime keväässä

Ensimmäisen rokotteen ottajien tahti on hiipunut, ikäryhmien ja alueiden välillä eroja rokotuskattavuudessa

Amnesty: Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin – "Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, on itsekästä rokotenationalismia"

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen jälleen käräjäoikeudessa syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan