Politiikka

Kyläkauppatuen haku aukeaa keskiviikkona – jaossa kaksi miljoonaa euroa

Leppä: Tuki auttaa säilyttämään kansalaisille tärkeät ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta olennaiset palvelut maaseutualueilla.
Kari Salonen
Hilma Ollikainen keräsi ostoksia kotiinkuljetukseen K-Market Kaulamossa Leppävirralla kesäkuussa.

Kyläkauppatuen haku aukeaa keskiviikkona 1. syyskuuta. Tuen myöntää Ruokavirasto ja sen tarkoituksena on parantaa ja maaseutualueiden kauppapalveluita, monipuolistaa palveluita ja edistää alueiden elinvoimaa.

Rahaa on jaossa yhteensä kaksi miljoonaa euroa. Tukialuetta on laajennettu koskemaan kaikkia maaseutualueita, kun vielä kaksi vuotta sitten tukea jaettiin vain harvaan asutun maaseudun kyläkaupoille.

Tukea perustellaan sillä, että kyläkaupat ovat tärkeitä maaseudun asuttuna pysymisen sekä maaseudulla kausiluontoisesti asuvien ja matkustavien kannalta. Kaupat tarjoavat myös käteisnosto-, posti- ja apteekkipalveluita.

Kyläkauppojen määrä on kuitenkin supistunut, koska toimintaa on vaikea pitää kannattavana ja työlle löytää jatkajaa eläköitymisen yhteydessä.

"Kyläkauppojen rooli on muuttunut pienistä päivittäistavarakaupoista monipuolisiksi palvelukeskuksiksi. Tuki auttaa säilyttämään nämä kansalaisille tärkeät ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta olennaiset palvelut maaseutualueilla", korostaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Maaseutualueella tarkoitetaan harvaan asuttua maaseutua, ydinmaaseutua, kaupungin läheistä maaseutua ja maaseudun paikalliskeskukseksi luokiteltua aluetta. Aluemäärittely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen luokitukseen.

Lue myös:

"On tämä kumma kylä, kun ei edes maitopurkkia saa" – nämä sanat saivat merimies Tanja Sinervon ryhtymään sivukylälle kyläkauppiaaksi 17 vuotta sitten

Kiinnostaako kauppiaan ura maaseudulla? Enintään 20 000 euron kyläkauppatuki tulee jälleen haettavaksi maaseudun putiikeille

Suosittu kyläkauppatuki tuplaantuu – kilpailu tuesta kauppojen välillä kovenee, sillä tukialue on nyt koko maaseutu

Lue lisää

Lakiuudistus uhkaa pienten apteekkien olemassaoloa – "On noussut huoli, säilyykö apteekki lähipalveluna"

Kyläkaupat hakeneet tukea odotettua vähemmän

Näin hurjasti maanviljelijän maksamat hinnat ovat nousseet – "Saadaanko edes lannoitteet maksettua?", MTK:n maatalousjohtaja ihmettelee

Kyläkaupat hakeneet niille varattua tukea odotettua vähemmän – tarjolla jopa 22 500 euroa per puoti