Politiikka

Riikka Purra: "Suomessa saa pelotella ainoastaan yhdellä asialla, ja se on ilmastonmuutos" – miten käy lasten ja nuorten mielenterveyden?

"Ilmastokasvattamisen osalta raja on aikoja sitten ylitetty, ja maksamme hintaa päästövähennysten lisäksi pelkoepidemian leviämisestä."
Kari Salonen
Riikka Purran mukaan kansainvälinen malli ihmelasten koululakkoineen ja elokapinoineen ohjaa voimakkaasti Suomessa käytävää ilmastokeskustelua.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoittaa kolumnissaan ahdistuksen vaikutuksesta mielenterveyteen. Hänen mukaansa Suomessa ei saa politiikassa pelotella sen paremmin rahan loppumisella kuin siirtolaisvirroillakaan.

"Ei sovi maalata uhkakuvia katuväkivallasta tai poliisien resursseista. Ei koulujen oppimistulosten laskusta, vanhustenhoidosta tai siitä, että EU etenee liittovaltion suuntaan."

"Suomessa saa pelotella ainoastaan yhdellä asialla, ja se on ilmastonmuutos."

Länsimaissa riehuva ilmastopelko saa jopa koulutettuja aikuisia säntäilemään ympäriinsä ja puhumaan kriisikieltä, Purra kuvailee.

"Erityisesti olen kuitenkin huolestunut siitä, mitä se tekee lapsille ja nuorille. Niille, joilla on koko elämä ja tulevaisuus edessään, identiteetti rakentumassa ja psyyke usein muutenkin kovilla."

Mielenterveysongelmat ovat yleistyneet, Purra huomauttaa.

"Masennus, ahdistus ja vakavat psyykkiset häiriöt lisääntyvät koko ajan. Arvioiden mukaan jopa joka neljäs nuori kärsii mielenterveyden ongelmista, ja erityisesti ongelma on pahentunut 13–17-vuotiaiden kohdalla."

"Missä menee raja tiedostamaan kasvattamisen ja pelkoon kasvattamisen välillä?", Purra kysyy.

"Se on toisinaan hiuksenhieno. Ilmastokasvattamisen osalta raja on aikoja sitten ylitetty, ja maksamme hintaa päästövähennysten lisäksi pelkoepidemian leviämisestä."

Vakavia ympäristöongelmia ei hänen mukaansa ole syytä vähätellä, mutta mittakaava on syytä pitää mielessä.

"Realistisesti ilmastopolitiikkaan suhtautuvat ymmärtävät mittakaavan, niin Suomen osalta kuin globaalisti. Maailma on arvaamaton ja usein vaikea, ja sen huomaa jokainen vuorollaan."

"Etenkään lapsia ja nuoria meidän ei pidä enempää lietsoa pelkäämään ilmastoa. Pelko lamauttaa eikä ole eteenpäin vievä tai ratkaisuja luova tunne. Kasvualustana se on pahin mahdollinen."

Lue Riikka Purran koko kolumni

Lue lisää

Euroopan komission puheenjohtaja: "Tärkein tehtävämme on nopeuttaa rokottamista maailmanlaajuisesti"

Ilmastonmuutos etenee ja suurvallat mellastavat Pohjoisella napapiirillä – Suomi uudisti arktisen strategiansa vastatakseen haasteisiin

Raportti: Jopa 216 miljoonaa ihmistä voi joutua jättämään kotinsa ilmastonmuutoksen takia

Orpo ja Purra: Seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia – "Sipilän kauden kiky kalpenee"