Politiikka

MTK:n Juha Marttila vinkkaa: Tarkkaile tätä, kun hallitus kertoo ilmastopäätöksistä

Hallituksen ja budjettiriihen kirjauksissa odotetaan rahoitusta biokaasun usean terawattiluokan tuotantoon. "Tämä on hyvä!"
Kari Salonen
Biokaasun tuotanto saattaa ottaa budjettiriihen kirjauksin ja rahoituksella terawattiluokan loikan. Kuvassa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n biokaasulaitos.

Hallitus saavutti sovun kiistanalaisissa ilmastokirjauksissa torstain neuvottelujen tuloksena. Hallitusviisikko pitää tiedotustilaisuuden yksityiskohdista kello 15.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kehottaa tarkkailemaan tiedotustilaisuuden annissa ja yksityiskohdissa esimerkiksi budjettiriihen biokaasukirjauksia.

Ennakkotietojen perusteella biokaasun tuotantoon olisi tulossa rahoitus jopa neljän terawattitunnin tuotantoon. Lisäksi biokaasun käyttö on muuttumassa verottomaksi muussa kuin tieliikenteessä.

"Tämä on hyvä, kunnianhimoinen paketti joka olisi pitänyt pistää toimeen jo aikaa sitten", Marttila toteaa.

Hän lisää, että biokaasun tuotannon lisääminen pistää ravinteet kiertoon ja on tehokas ilmastotoimi, joka hyödyttää myös vesistöjä.

Marttila pitää budjettiriihen linjauksia maatalouden ilmastotiekartan mukaisina, mutta sellaisenaan riittämättöminä. MTK:n viesti on yhä, ettei ilmastotoimien edistyminen jää viljelijöistä kiinni. Jos annetaan riittävät resurssit, niin mahdollisia toimenpiteitä on paljon.

Marttilan mielestä on erikoinen tilanne, että budjettiriihessä aletaan pohtia maatalouden ilmastotyökaluja, kun työkalut ja foorumit ovat aivan toisaalla. Hallitus ei voi tässä vaiheessa nuijia kiinni toimenpiteitä, sillä EU:n CAP-uudistuksenkin kansallinen lausuntokierros on yhä meneillään.

Marttila huomauttaa, että EU-päätösten mukaisesti viljelijätuista jo neljännes käytetään ilmastotoimiin.

"Kohtuutonta olisi vaatia enemmän. Jokainen, joka syö voi ajatella, millaista olisi, jos ruualle laitettaisiin 25 prosentin ilmastovero."

Hänen mielestään maatalouden ilmastotoimien laskentamenetelmät pitäisi laittaa kuntoon. Viljelijöiden työ maaperän rakenteen parantamiseksi ja hiilen sitomiseksi ei näy tilastoissa. Turvemaidenkin päästöt yleistetään, eikä huomioida esimerkiksi turvepellossa kasvavaa nurmea, josta niitetään pitkää sänkeä.

Lue aiheesta lisää: Hallituspuolueet löysivät sovun päästövähennyksistä – katso budjettiriihen tiedotustilaisuus kello 15 tästä

Lue lisää

"Suojeluvaatimuksissa mikään ei tunnu riittävän – ensin vaaditaan viittä, sitten kymmentä ja seuraavaksi 30 prosenttia", MTK:n uusi metsäjohtaja ihmettelee

Uskaltaako metsänomistaja lisätä lahopuun määrää, jos siitä seuraa metsän käytön rajoituksia?

EU:n lisääntyvä metsäpäsmäröinti huolettaa metsänomistajia

Ruokavienti ottaa askeleen