Politiikka

Pääministeri Marin: Olemme sopineet 14–15 megatonnin päästövähennystoimista

Työllisyyden osalta hallitus keskittyy nopeavaikutteisiin toimiin.
Hallitus kertoo budjettiriihen tuloksista lehdistötilaisuudessa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallitus on budjettiriihessään sopinut mittavista ilmastotoimista, jotka vähentävät päästöjä noin 14–15 megatonnia vuoteen 2035 mennessä.

Hallituksen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi päästövähennyspäätöksiä puuttui ennen riihtä vielä arviolta 11 megatonnin verran.

Marin selvitti eroa sillä, että hallituksen toimet keskittyvät erityisesti taakanjakosektorin toimiin. Sektoriin kuuluvat muun muassa maankäyttö ja liikenne.

Marinin mukaan hallitus on linjannut riihessä myös muun muassa toimista, jotka tukevat työvoiman saatavuutta. Hallitus keskittyy nopeavaikutteisiin toimiin.

Riihen alla keskusteluissa olleisiin työllisyystoimien rakenteellisiin uudistuksiin hallitus on sopinut palaavansa helmikuussa 2022. Näiden tavoitteena on vahvistaa valtion taloutta 110 miljoonalla eurolla.

Marinin mukaan hallitus on linjannut riihessä myös muun muassa toimista, jotka tukevat työvoiman saatavuutta. Hallitus keskittyy nopeavaikutteisiin toimiin.

Valtion budjetin alijäämä on hieman ennakoitua suurempi. Hallituksen sopima linjaus Suomen valtion talousarvioksi on 6,9 miljardia euroa alijäämäinen. Budjetin päivitetyn koon esitteli tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Otettavan velan määrä on hieman kasvanut, sillä valtiovarainministeriön esitys viime kuussa oli 6,7 miljardia euroa alijäämäinen. Saarikon mukaan viime kuun jälkeen menoihin on ilmaantunut vuonna 2023 toimintansa aloittavien hyvinvointialueiden ennakkorahoitusta 0,9 miljardin euron edestä. Alijäämä sisältää myös koronamenoja 0,4 miljardia euroa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin mukaan puolueelle oli äärimmäisen tärkeää, että päästövähennysten riittävyydestä saavutetaan tarpeellinen varmuus. Päästövähennysten turvana on hänen mukaansa nyt vahva perälautakirjaus, jonka mukaan lisätoimiin ryhdytään jo maaliskuussa, mikäli tiede osoittaa, että tarvittavat toimet eivät ole kasassa.

Hän kertoo, että riihessä tehtiin myös merkittävät verotusta koskevat päätökset. Arvonnousuvero eli niin sanottu exit-vero otetaan käyttöön myös yksilöiden kohdalla vuodesta 2023 alkaen. Se on hänestä tärkeä verovältttelyn vastainen toimi, jonka avulla estetään kotimaan vaihtamisen avulla tehtävää verovälttelyä.

Lue lisää

Ilmastopaneelin Ollikainen olisi kaivannut hallituksen ilmastopakettiin näkemystä teollisuuden kehittämisestä – "Ehkä se puoli jäi öisissä väännöissä vähemmälle"

Ministeri Jari Leppä oli tyytyväinen riihen lopputulokseen: "Budjetti ei tuonut lisärasitteita maataloudelle. Se on hyvä asia"

Täyssähköautot vapautetaan autoverosta, rikkaille maastapoistumisvero, tupakointi kallistuu ja päästöt pienenevät 14–15 megatonnin verran – näistä hallitus sopi budjettineuvotteluissa

EK hallituksen velanotosta: Uhkana rajut veronkiristykset tulevaisuudessa