Politiikka

Yli 330 lausuntoa tuli ministeriöön kansallisesta maatalousstrategiasta perjantain määräaikaan mennessä

Lausunnot koskivat kaikkia suunnitelman osia, mutta pääpaino oli ympäristö- ja ilmastokysymyksissä.
HANNU RAINAMO
Yksi heinäkuusta syyskuulle kestäneen lausuntokierroksen kysymys on koskenut muun muassa lehmien hyvinvoinnin edellytyksiä.

Suomen kansalliseen maatalousstrategian cap-suunnitelmaluonnokseen saatiin perjantaina 10. syyskuuta päättyneellä lausuntokierroksella yli 330 lausuntoa.

Lausunnot koskivat kaikkia suunnitelman osia, mutta pääpaino oli ympäristö- ja ilmastokysymyksissä. Valtioneuvoston hyväksymä suunnitelma toimitetaan Euroopan komissiolle joulukuussa 2021.

Maataloudelle suunnitellut ympäristötoimet ovat olleet muun muassa koululakkoja järjestävän Fridays For Future -ilmastoaktivistien kritiikin kohteena. Liike on antanut nettisivuillaan malliohjeita, miten lausuntoehdotuksen eri kohtia pitäisi heidän mielestään parantaa.

"En muista aiemmilta lausuntokierroksilta, että meille olisi tullut mainittavasti virallisiin lausuntopyyntöihin mallipohjiin perustuvia identtisiä lausuntoja. Sähköpostikampanjoita toki on ollut satunnaisesti", vastaa maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston osastopäällikkö Minna-Mari Kaila MT:lle sähköpostissa.

Cap-suunnitelma kattaa sekä maataloustukirahastosta rahoitettaviin suoriin tukiin liittyvät toimet että maaseuturahastosta rahoitettavat maaseudun kehittämisen toimet. Suunnitelman luonnos valmisteltiin maa- ja metsätalousministeriössä yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Suunnitelman sisältöä kehitetään lausuntojen perusteella. Asiakirjan esitystapa ja yksityiskohdat täsmentyvät vielä syksyn kuluessa sen jälkeen, kun parlamentin ja neuvoston asetukset ja komission toimeenpanoasetukset on lopullisesti hyväksytty.

Valtioneuvoston hyväksynnän jälkeen cap-suunnitelma toimitetaan joulukuussa 2021 Euroopan komissiolle, jonka jälkeen hyväksymisneuvottelut alkavat. Uuden tukikauden on määrä alkaa 1.1.2023.

Ahvenanmaan hallintoviranomainen järjestää syksyn kuluessa suunnitelmasta vielä oman lausuntokierroksensa.

Lue lisää:

"Ilmastokeskustelu käy nyt ylikierroksilla" – Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi perää malttia ja kaipaa viljelijöille pitkäjänteisiä kannusteita päästöjen vähentämiseen

Lue lisää

"Suomi soijattomaksi" – Lepän mukaan tärkein ilmastotoimi on ruuantuotannon kannattavuuden kohentaminen

Luke tekee kaikkensa, jotta suomalainen maatalous pärjäisi

Vihreät eivät mahdu hallitukseen, jos he haluavat olla yksin oikeassa - se on harmi, sillä puolueella on myös annettavaa

Luken pitää pystyä nykyistä parempaan