Politiikka

Seppo Kääriäinen: "Ei olisi pahitteeksi se, että eduskunta keskustelisi Suomen rauhanturvaamis- ja kriisinhallintapolitiikasta"

Afganistanin opetuksia ja kokemuksia ruoditaan muuallakin kuin Suomessa – ei vähiten Yhdysvalloissa ja Euroopan Unionissa, ministeri kirjoittaa kolumnissaan.
Ulkoministeriö
Rauhanturvaajia valvomassa ihmisten evakuointia Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa viime elokuussa.

Rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioita tarvitaan tässä julmassa maailmassa, muistuttaa ministeri Seppo Kääriäinen kolumnissaan.

"Osallistuminen kriisinhallintaoperaatioon on aina poliittinen päätös; sotilaat tekevät sen, mitä heille käsketään."

Afganistanin operaatio päättyi Kääriäisen mielestä kaaokseen ja pettymyksiin. Niistä on otettava oppia avoimen ja kriittisenkin keskustelun pohjalta. Yksi on se, että operaation tarkoitus on kirkas ja että jo operaation lähtiessä mietitään poistuloa.

Kääriäisen mukaan Afganistanin opetuksia ja kokemuksia ruoditaan muuallakin kuin Suomessa – ei vähiten Yhdysvalloissa ja Euroopan Unionissa.

"Ei olisi pahitteeksi se, että eduskunta keskustelisi Suomen rauhanturvaamis- ja kriisinhallintapolitiikasta", Kääriäinen kirjoittaa kolumnissaan.

Seppo Kääriäisen kolumni Suezilta Afganistaniin

Lue lisää

Ulkoministeri Haavisto HS:lle: Suomelle tullut noin 8 000 avunpyyntöä Afganistanissa olevilta ihmisiltä tai heitä auttavilta

Essee: Kun Yhdysvallat luopuu maailmanpoliisin roolistaan, on Euroopan aika tarkastella kriittisesti kirkasotsaista hyväntekijän rooliaan

WTC-terrori-iskujen vuosipäivä: "Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa"

Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa