Politiikka

Aiemminkin tuomitulle Oulun ex-kaupunginvaltuutetulle sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – syyttäjä oli vaatinut ehdollista vankeutta

Esityksessään Junes Lokka viittasi niin kutsutun grooming-ilmiön ratkaisemiseen laittomin keinoin.
Oulun käräjäoikeus tuomitsi entisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. LEHTIKUVA / Vesa Ranta

Oulun käräjäoikeus tuomitsi torstaina sakkoihin entisen kaupunginvaltuutetun, joka ehdotti äärioikeistolaisten kuolemanpartioiden palkkaamista Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa. Syyttäjä oli vaatinut Junes Lokalle ehdollista vankeutta sillä perusteella, että tämä on jo aiemmin kahdesti tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytteessä oli kyse viime vuoden helmikuun tapahtumista. Tuolloin vielä kaupunginvaltuutettuna toiminut Lokka jätti Oulun valtuustolle kirjallisesti ja suullisesti esityksen, jossa sanottiin, että "Esitän, että Turvallinen Oulu -hanke hylätään ja että rahoilla edistetään kunnasta muuttoa ja palkataan äärioikeistolaisia kuolemanpartioita".

Esityksessään Lokka viittasi niin kutsutun grooming-ilmiön ratkaisemiseen laittomin keinoin. Groomingilla tarkoitetaan houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin.

Käräjäoikeus katsoi, että Lokan lausumat olivat ilmeisesti ihmisarvoa loukkaavia ja omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia kohtaan. Oikeuden mukaan lausumien levittäminen yleisön keskuuteen ei kuulunut sananvapauden suojan piiriin edes sillä perusteella, että Lokka oli kokouksessa tekemässä kuntapolitiikkaan liittyviä esityksiä.

Valtuustosalissa oli tapahtuma-aikaan joitain kymmeniä ihmisiä, minkä lisäksi kokous julkaistiin suoratoistona Oulun kaupungin Youtube-kanavalla. Lokka sanoi oikeudessa, että jotta lausumat olisi saatettu laissa mainitun "yleisön" saataville, ihmisiä olisi pitänyt olla vähintään 50. Hän vetosi siihen, ettei asiassa näytetty, kuinka moni Youtube-lähetystä seurasi ja arvioi itse, että "ei sitä kukaan katso".

Käräjäoikeuden mukaan asiassa oli riidatonta, että Lokka tiesi kokouksen kuvaamisesta ja lähettämisestä suoratoistona.

"Näin ollen asiassa on katsottava ilmeisesti täyttyvän se edellytys, että tarkastelun kohteena oleva esitys ja lausumat ovat olleet yleisön saatavilla ja niitä on levitetty, kuten on väitetty. Asiassa ei voida edellyttää sellaista näyttöä, että rangaistusvaatimuksen tekijän tulisi kyetä ilmoittamaan suoratoistoa seurannut henkilömäärä", oikeus katsoi.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomitaan yleensä sakkoihin. Tässä tapauksessa syyttäjä oli kuitenkin vaatinut Lokalle vähintään kahden kuukauden ehdollista vankeutta viitaten Lokan aiempiin tuomioihin.

Lokan aiemmista kiihottamistuomioista yksi on lainvoimainen ja toiseen korkein oikeus (KKO) myönsi valitusluvan aiemmin tällä viikolla. Tuomiot liittyvät Lokan netissä julkaisemiin kirjoituksiin ja videoihin.

Rangaistusta mitatessaan käräjäoikeus otti huomioon vain Lokan lainvoimaisen tuomion. Se huomioi, että siinä syyksiluettu toiminta oli päättynyt helmikuussa 2017, eli noin kolme vuotta ennen nyt tuomittua tekoa. Tämä ja yleinen rangaistuskäytäntö huomioiden oikeus katsoi, että Lokalle voidaan tuomita vielä sakkorangaistus.

Käräjäoikeus tuomitsi Lokan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 70 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 420 euroa.

Lokka istui Oulun kaupunginvaltuustossa yhden valtuutetun Aito suomalainen yhteislista -ryhmässä. Hän putosi kaupunginvaltuustosta kesän kuntavaaleissa.

Lue lisää

Ilmaisjakelulehden entinen päätoimittaja kirjoitti lehdessä puukottavista ja raiskaavista muslimimiehistä – syyttäjä vaatii sakkoja

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tuomittiin jälleen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Syyttäjä vaatii perussuomalaisten kansanedustajalle Sebastian Tynkkyselle vähintään 80:tä päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen jälleen käräjäoikeudessa syytteessä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan