Politiikka

Pääministeri Morawiecki: Puola haluaa pysyä EU:ssa

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi eilen, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia.
LEHTIKUVA/AFP
Pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo Puolan haluavan jäädä Euroopan Unioniin.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo Puolan haluavan jäädä Euroopan Unioniin.

"Puolan paikka on ja tulee olemaan eurooppalaisessa kansakuntien perheessä", hän kirjoitti Facebook-postauksessaan.

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi eilen, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia. Päätös on viimeisin käänne Puolan ja EU:n välisessä kiistassa maan valtapuolueen PiSin säätämistä laeista, jotka uhkaavat unionin mukaan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Perustuslakituomioistuimen linjaus on aiheuttanut voimakkaan reaktion EU:ssa. Asiantuntijoiden mukaan tuomioistuimen linjaus voisi jopa johtaa Puolan eroon EU:sta eli "Polexitiin".

Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune kritisoi Puolan tuomioistuimen päätöstä tänään BFM TV -kanavan haastattelussa.

"Tämä on hyökkäys EU:ta vastaan", Beaune sanoi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan Puolan on pantava täytäntöön EU:n lainsäädäntö kokonaan.

"Jos maa päättää poliittisesti liittyä EU:hun, sen on varmistettava, että sovitut säännöt pannaan täysimääräisesti täytäntöön", Maas sanoi saksalaisen Funke-mediatalon haastattelussa.

EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders on kertonut unionin käyttävän kaikkia keinoja vaaliakseen EU-lainsäädännön noudattamista.

Jo ennen torstaista linjausta EU:n talouskomissaari Paolo Gentiloni varoitti, että Puolan päätöksellä kieltäytyä noudattamasta EU:n säännöksiä voi olla vaikutuksia EU:n Puolalle maksamiin elvytysrahoihin, jotka on tarkoitettu koronapandemiasta selviämiseen.

Euroopan komissio on aiemmin pyytänyt EU:n tuomioistuinta (ECJ) asettamaan Puolalle päivittäisen sakon siihen asti, kunnes maa peruuttaa EU:n arvostelemat muutokset oikeusjärjestelmäänsä.

Puola liittyi EU:n jäseneksi vuonna 2004. Maa on hyötynyt paljon muun muassa EU:n sille maksamista tukirahoista.

Lue lisää

Europarlamentaarikko Elsi Katainen vaatii rahahanoja kiinni Puolalta ja Unkarilta, jos oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta

Puolassa hyväksyttiin kritisoitu medialaki, jonka kriitikot pelkäävät rajoittavan sananvapautta

ASF-uhka ei väisty: Uusia tapauksia Puolan sikaloissa

Euroopan unionilla on näytön paikka