Politiikka

Pääministeri Marin: SDP haluaa, että kulttuurileikkaukset perutaan

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kertoi eilen, että SDP ei vielä 23. syyskuuta pidetyn kokouksen jälkeen esittänyt muutoksia esitettyihin leikkauksiin.
Pääministeri Sanna Marin luonnehti STT:lle tiistaina järjestökentän tilannetta kohtuuttomaksi. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin on sanonut Twitterissä SDP:n haluavan, että tuoreeltaan julkistetut kulttuurialan leikkaukset perutaan.

"Myös muiden järjestöjen ja edunsaajien tilanteeseen on haettava ratkaisua", Marin kirjoittaa.

Samalle kannalle asettuu sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) niin ikään Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa.

"Kulttuurileikkauksia ei pidä tehdä. Tämän voi vielä korjata. Ala on kärsinyt koronakriisistä kohtuuttomasti", Ohisalo kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö linjasi tiistaina siitä, miten rahapelitoiminnasta rahoitusta saavien edunsaajien valtionrahoitusta leikataan ensi vuonna. Vähennyksen on määrä olla kaikkiaan 43 miljoonaa euroa.

Leikkauksista kulttuuriin kohdistuu noin 18 miljoonaa, liikuntaan ja urheiluun 12 miljoonaa, tieteeseen noin kahdeksan ja nuorisotyöhön reilut neljä miljoonaa. Leikkaukset tarkoittavat rahoituksen menetystä esimerkiksi kirjastoille, eri taiteenaloille jaettaville tuille, ajatuspajoille ja arkistoille.

Leikkauksista tiistaina julkisuuteen kertonut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kertoi Iltalehdelle eilen, että SDP ei vielä 23. syyskuuta pidetyn seurantaministerien kokouksen jälkeen esittänyt muutoksia esitettyihin leikkauksiin.

Leikkausten takana ovat Veikkaukselta saatujen rahapelituottojen väheneminen.

"Jatkossa niin kulttuuritoimijat kuin tiede, järjestöt, liikunta ja nuorisotyö kuitenkin ansaitsevat ensisijassa rahoitukselle ennakoitavuutta ja suunnitelmallisuutta. Tämän tärkeän työn rahoittamiseen on kiireellisesti löydettävä kestävämpiä ratkaisuja kuin sosiaalisesti ongelmallinen ja vaihteluille altis rahapelirahoitus. Kannatamme Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin", Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.

Pääministeri Marin luonnehti STT:lle tiistaina järjestökentän tilannetta kohtuuttomaksi ja sanoi hallitusviisikon pyrkivän löytämään ratkaisuja.

Lue lisää

Kääriäinen: Puolueiden yhteistyö on yhä hankalampaa – "luottamus politiikassa on ehtynyt ja lyhytnäköinen peli voimistunut"

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa

Keskustan ryhmänjohtaja puolustaa pääministerin kurmoottamaa kulttuuriministeriä ja kehottaa Marinia johtamaan hallitusta

Säästökuurille joutunut Veikkaus vähentää noin 125–190 työntekijää ja sulkee 15 pelisaliaan