Politiikka

Pääministeri Sanna Marin virittää keskustelua: Väistyykö valtion kehysbudjetointi, jos investointi rahoitetaan ilmastovelalla

Pääministeri Sanna Marin (sd.) avasi keskustelun siitä, pitäisikö valtion kehysbudjetointia avata ja sallia velanotto ilmastoinvestointeihin. MT analysoi jutussaan (mt.fi 11.10.2021) EU:n velka- ja alijäämäsääntöjen uusimisesta.
Sanne Katainen
Koulutus ja ilmastoinvestoinnit on esitetty keskustelussa jätettäväksi velkaantumisen ja budjettikurin ulkopuolelle. Pääministeri Sanna Marin on avannut aiheesta keskustelua eduskunnassa.

EU-jäsenvaltiot joutuvat syksyn mittaan ottamaan kantaa EU:n nykyisiin talouskurisääntöjen rajoihin ja perusteisiin. Valtion velan enintään 60 prosentin suhteellinen osuus bruttokansantuotteesta ei ole pitänyt. Koronapandemian talousvaikutusten lieventämiseksi enintään kolmen prosentin budjettialijäämästä luovuttiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on esittänyt toiveen valtion nykyisen kehysbudjetoinnin uusimisesta siten, että se mahdollistaisi mittavien investointien tekemisen ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Julkisten ilmastoinvestointien jättäminen valtion velkaantumisen ulkopuolelle on kysymys, johon muutkin jäsenvaltiot joutuvat ottamaan kantaa. EU-komissiolta odotetaan toimia, kun vakaus- ja kasvusopimus eivät tuoneetkaan vakautta tai kasvua.

Kuka jatkossa saa määrittää, mikä investointi rahoitetaan ilmastovelalla? Velkasääntö herättää kiivasta keskustelua Euroopan Unionin jäsenmaissa.

Lue linkistä Maaseudun Tulevaisuuden artikkeli EU:n talouskuri vuotaa mutta vanhaan ei ole paluuta maanantailta 11. lokakuuta 2021, joka käsitteli keskustelua valtion velasta, EU:n talouskurisääntöjen uudistamista ja miten ilmastoinvestointeja jatkossa mahdollisesti käsitellään valtiontaloudessa.

Lue aiheesta: EU:n talouskuri vuotaa mutta vanhaan ei ole paluuta

Lue lisää

Pääministeri Marinin koronatestin tulos negatiivinen

Flunssaoireita poteva Marin jää etätöihin

Hallitus hukkasi nolosti vaikuttamismahdollisuuden taksonomia-asiassa, kritisoi oppositiojohtaja Essayah

Pääministeri Marin hallitusyhteistyöstä: Kaikki asiat ovat ratkaistavissa, jos halua siihen löytyy