Politiikka

Neljän suurimman hallituspuolueen puolue-elimet kokoontuvat viikonloppuna

Hallituspuolueiden välejä on tällä viikolla rassannut erimielisyys EU:n taksonomia-kysymyksessä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui vierellään valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 20. lokakuuta 2021. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Politiikan saralla on luvassa vilkas viikonloppu, kun neljän suurimman hallituspuolueen puolue-elimet pitävät kokouksensa.

Pääministeripuolue SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu syyskokoukseensa Ouluun, missä on tänään ohjelmassa muun muassa puolueen aluevaaliohjelman julkistaminen ja puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin poliittinen tilannekatsaus.

Toiseksi suurimman hallituspuolueen keskustan puoluevaltuusto puolestaan kokoontuu syyskokoukseensa Rovaniemelle, missä kuullaan tänään puolueen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon poliittinen katsaus.

Kolmanneksi suurimman hallituspuolueen vihreiden puoluevaltuuskunta kokoontuu Helsingissä, missä tänään puhuvat muun muassa vanhempainvapaalle jäänyt puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ja puheenjohtajaa sijaistava varapuheenjohtaja Iiris Suomela.

Ohisalo jäi perhevapaalle eilen. Suomela sijaistaa häntä ensi vuoden kesäkuuhun asti.

Huomenna vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa hyväksytään puolueen aluevaaliohjelma ja avataan aluevaalikampanja.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto kokoontuu viikonloppuna niin ikään Helsingissä. Kokouksessa kuullaan huomenna puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin linjapuhe. Puoluevaltuuston on määrä hyväksyä kokouksessaan vasemmistoliiton aluevaaliohjelma, josta tiedotetaan myöhemmin.

Keskusta julkisti aluevaaliohjelmansa jo syyskuussa. Siinä puolue linjasi muun muassa, että jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveydenhuollon asema.

Hallituspuolueiden välejä on tällä viikolla rassannut erimielisyys EU:n taksonomia-kysymyksessä.

Taksonomialla eli kestävien rahoitustuotteiden määritelmällä EU pyrkii ohjaamaan sijoituksia tulevaisuudessa niin, että ne tukisivat ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä hankkeita.

Hallituksessa SDP, keskusta ja RKP vastustavat EU:n taksonomia-asetukseen liittyvää säädösehdotusta, koska ne eivät ole tyytyväisiä metsien käsittelyn teknisiin kriteereihin. Hallitus pitää kriteerejä osin vaikeasti ymmärrettävinä ja tulkinnanvaraisina.

Tulkinnanvaraisuudesta voisi seurata, että metsätalous voisi rajautua taksonomian ulkopuolelle ja mahdollisuudet saada rahoitusta metsätalousinvestoinneille voisivat heiketä. Suomi katsoo myös, että yksityiskohtaisen metsätalouden sääntelyn tulee pysyä jäsenmaiden toimivallassa.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat olleet asiassa eri mieltä kolmen muun hallituspuolueen kanssa.

Pääministeri Marinin mukaan asiassa pyrittiin löytämään yhteistä näkemystä hallituspuolueiden välillä, mutta kannat olivat kaukana toisistaan. Marinin mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikko päätyi menettelemään siten, että hallituksen enemmistön kanta on hallituksen kanta.

Taksonomia-kysymys on hiertänyt myös Marinin ja valtiovarainministeri Saarikon välejä. Saarikko sanoi keskiviikkona toimittajille eduskunnassa, että pääministeri ei tässä kokonaisuudessa onnistunut, vaan hallitus on eripurainen. Torstaina Saarikko kertoi pahoitelleensa Marinille sanavalintaansa.

Marin sanoi arvostavansa Saarikon pahoittelua, mutta arvioi myös, että asia on saanut liian isot mittasuhteet.

Lue lisää

Keskusta pesi perussuomalaiset maakunnissa – "Lähipalvelut olivat näiden vaalien ydintä"

Krista Kiuru jää parin päivän sairauslomalle – lapsen määrä syntyä maaliskuun lopulla

Saarikko hehkuttaa keskustan paluuta suureksi puolueeksi – "Vahva viestimme lähipalveluista tuli vaalien ydinviestiksi"

Matti Vanhanen käytettävissä eduskunnan puhemieheksi – Anu Vehviläinen kysyi Vanhasen kiinnostusta tehtävään jo suostuessaan itse puhemieheksi