Politiikka

MTK:n Mäki-Hakola uskoo, että taksonomian ympäristökriteerejä ei ole lähiaikoina luvassa – "Koitetaan saada sinne metsäosaamista mukaan"

Maa- ja metsätalouteen perustuvien elinkeinojen ylläpitoon on löydettävä kestävä ratkaisu, Juha Ruippo sanoi.
Jaana Kankaanpää
"Ympäristökriteerit ovat enemmän kuin hallituskysymys. Se on kansallinen kysymys", sanoi MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Kestävän rahoituksen luokittelu eli taksonomia nousi esiin MTK:n valtuuskunnan syykokouksessa. MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola ja kansainvälisten ja EU-asioiden johtaja Juha Ruippo kommentoivat puheenvuoroissaan taksonomian etenemistä.

"Julkisuudessa ei kerrottu, miten homma etenee. MTK toi ensimmäisenä julkisuuteen, mitä pommeja sieltä on tulossa. Suomi tyrmistyi. Päättäjät olivat siinä uskossa, että ilmastokriteerit olivat siinä, mutta homma menee entistä pahemmaksi"; Mäki-Hakola sanoi.

Mäki-Hakolan mukaan keskustelu taksonomiasta ei olisi noussut esiin näin isosti ilman MTK:ta. MTK oli myös mukana komissaari Mairead McGuinnessin Suomen vierailulla ja viesti Suomen metsätalousosaamisesta meni perille.

"Tuli rivien välistä tietoa, että ympäristökriteerejä valmisteleva työryhmä on tauolla. Koitetaan saada sinne metsäosaamista mukaan", Mäki-Hakola sanoi. Hän uskoo, että taksonomian ilmastokriteerejä ei ole lähiaikoina luvassa.

"Ympäristökriteerit ovat enemmän kuin hallituskysymys. Se on kansallinen kysymys", Mäki-Hakola totesi.

Juha Ruippo totesi puheenvuorossaan, että taksonomiassa sekoitetaan toimintatavat ja investoinnit. Kriteerejä on luvassa metsätalouden lisäksi maatalouteen ja rakentamiseen.

"Rakentamiseen tulossa olevat kriteerit ovat betoniteollisuuden tukipilari. Puurakentamisen suhteen hollantilaismeppi Bas Eickhout ollut meidän tärkein puolestapuhuja", Ruippo sanoi.

Ruipon mukaan on löydettävä ratkaisu, jossa maa- ja metsätalouteen perustuvat elinkeinot ovat kestäviä.

"Mielenkiintoista, mitä kriteereitä maatalouden osalta odotetaan", Ruippo totesi. Hän arvioi komission esitysten valmistuvan ensi kevään ja kesän aikana.

Komission viime viikolla esittämä ehdotus metsäkadon vähentämiseksi herättää huolta siitä, miten lakiehdotuksen kokonaisuus hoidetaan.

"Kriteeristö ei koske ainoastaan EU:n ulkopuolista tuotantoa Minkä näköiset merkintärakenteet tulevat vastaan? Komissio pystyy löytämään uusia haasteita päivittäin", Ruippo tuumasi.

Lue lisää:

Metsänomistajille erävoitto EU:sta – taksonomian hurjina pidetyt ympäristökriteerit ovat ottamassa aikalisän, komissio etsii lisää metsäosaamista paketin valmisteluun

EU haluaa metsäkadon kuriin ja se voi vaikuttaa maatalouteen ja metsänhoitoon myös Suomessa – MTK pelkää byrokratian kasvua

Lue lisää

EU-komissaari Timmermans käsittää Suomen kriittisen metsälinjan: Kyse on myös kulttuurista, historiasta ja yksityisistä metsänomistajista

EU-taksonomian metsäsääntelyyn odotettavissa vastustusta – metsien lisäksi soraääniä voivat tuottaa myös ydinvoima ja maakaasu

Melkoista sosialisointia

Yhteistyö on maaseutunuorten juttu: "Voitaisiin unohtaa alueiden ja tuotantosuuntien rajat”