Politiikka

Tuotantovälineiden hinta nousee 10 prosenttia, ruuan 0,3, sanovat ennusteet – maatalouden kustannusten harppaus näkyy hinnoissa vasta pitkän ajan päästä

Suomen EU-jäsenyyden aikana tuotantovälineiden ostohinnat ovat kallistuneet 79 prosenttia. Samaan aikaan tuottajahinnat ovat nousseet 31 prosenttia.
Kimmo Haimi
PTT:n ennusteen mukaan ruuan hinta nousee tänä vuonna 0,3 prosenttia.

Maatalouden tuotantopanosten hinnat, ruuan tuottajahinnat ja ruuan kuluttajahinnat nousevat hyvin eri tahtiin.

Tilastokeskus ennusti marraskuussa tuotantovälineiden ostohintojen nousevan tänä vuonna 10,4 prosenttia. Pellervon taloustutkimus PTT ennusti syyskuussa tuotantopanosten hintoihin 7 prosentin nousua.

Maatalouden tuottajahinnat nousevat 5,6 prosenttia Tilastokeskuksen ennusteessa. PTT ennusti leipävehnän tuottajahinnalle 19, rehuohralle 20 ja maidolle puolen prosenttia nousua. Sianlihan tuottajahinnalle PTT ennusti 7 prosentin laskua.

Ruuan kuluttajahinnan kehitystä ennustaa Suomessa vain PTT. Sen mukaan ruuan hinta nousee tänä vuonna 0,3 prosenttia.

Ennustajat eivät siis usko, että alkutuottajat saisivat siirrettyä tuotantopanosten kallistumista eteenpäin ruokaketjussa.

PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Huggin mukaan kustannusnousun siirtyminen hintoihin tapahtuu aika hitaasti. Syynä ovat muun muassa pitkät sopimukset teollisuuden ja kaupan välillä.

"Meillä Suomessa on hyvin keskittynyt päivittäistavarakauppa ja hinta on keskeinen kilpailukeino elintarvikkeiden kohdalla."

"Ketju ei toimi niin, että jos kustannukset nousevat jossain päässä X prosenttia, että se kumuloituisi saman tien ruuan hintaan."

Tilastokeskuksen yliaktuaari Marianne Rautelin tiivistää hintojen jakautumisen: markkinat ja pitkät sopimukset määräävät tuottajahinnat – tuotantovälineiden hinnat taas reagoivat kustannusten muutoksiin.

"Ruuassa kustannusmuutoksia ei ole pystytty viemään tuottajahintoihin. On pitkiä sopimuksia. Huonosta sadosta ei riitä vapaaseen kauppaan."

Suomen EU-jäsenyyden aikana tuotantovälineiden ostohinnat ovat kallistuneet 79 prosenttia. Samaan aikaan tuottajahinnat ovat nousseet 31 prosenttia.

Viljan hinta seuraa EU:n keskihintaa tarkimmin. Sianlihan hinta on vähemmän herkkä markkinahintojen muutoksille.

Forsman-Huggin mukaan maatalouden tilanne näyttää kustannusten nousun takia nyt tiukemmalta kuin syyskuussa, kun ennuste tuli julki.

Maatalouden kustannuskriisiin on Forsman-Huggin mukaan herätty.

"Kun tiedetään maatalouden tiukka tilanne, on painetta, että sekä tuottaja- että kuluttajahinnat nousisivat enemmän."

Syyskuussa PTT ennusti, että ruuan hinnan nousu alkaa nopeutua jo loppuvuodesta.

Forsman-Huggin mukaan on signaaleja, että hinnat ovat lähdössä nousuun. Tuoreimmat kuluttajahintaindeksitiedot kertovat, että lokakuussa leipä- ja viljatuotteiden hinnat nousivat 0,9 prosenttia ja lihatuotteiden 0,4 prosenttia. Maitotuotteissa ja kananmunissa laskua tuli 0,1 prosenttia.

Yhteensä Suomessa ruuan hinnat nousivat 0,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

"EU:ssa ruuan hinta on kehittynyt ihan eri lailla kuin Suomessa", Forsman-Hugg sanoo.

EU:ssa ruuan hinta nousi lokakuussa keskimäärin 2,3 prosenttia.

Ensi vuonna ruuan hinta nousee PTT:n syyskuussa julkistetun ennusteen mukaan 1,8 prosenttia, yleistä inflaatiokehitystä hieman nopeammin.

Tuotantopanosten hinnat nousisivat prosentin. "Tuotantopanosten hinnat kääntyvät laskuun, mutta jäävät totuttua korkeammalle tasolle. Kustannusten nousu rasittaa tiloja pidempäänkin", Forsman-Hugg kertoo.

Hän muistuttaa, että kustannusten nousu painaa myös teollisuutta ja kauppaa. Energian hinnan lisäksi palkoissa on nyt korotuspaineita.

"Kun talous antaa kasvusignaaleja, se mahdollistaa kustannusten nousun siirtämisen hintoihin."

Forsman-Huggin mukaan tarvitaan keskustelua siitä, miten tulonjako ruokaketjussa tapahtuu. Tarvitaan myös keskustelua siitä, onko ruoka yleisesti liian halpaa.

"Kotitalouksien kulutusmenoista ruokaan menevä osuus on paljon pienempi kuin muutama vuosikymmen sitten. Syyskuun ennusteessamme isompi juttu oli yrittäjätulon pudotus."

Lue myös:

Päätoimittaja Jouni Kemppaisen kolumni: Sitä saa, mitä ennustaa

Timo Filpus
Maatalouden tuotantovälineiden hinnat, ruuan tuottajahinnat ja ruuan kuluttajahinnat nousevat hyvin eri tahtiin.
Lue lisää

Elintarvikeketju on pahasti ruosteessa

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"

Toteuttaako ruuan hintaennuste itsensä? "Ennustava tutkimuslaitos ei määritä hintatasoa"

Sitä saa, mitä ennustaa