Politiikka

PS:n Mäkelä rahoitusluokittelusta: "EU ujuttaa valtaansa metsänhoitoon takakautta, hyvin kyseenalaisilla keinoilla"

Oppositiopuolueet moittivat eriävässä mielipiteessään Suomen ennakkovaikuttamista taksonomiasäädöksessä ja muistuttivat oikea-aikaisen kannanmuodostuksen tärkeydestä.
Kari Salonen
Hallituksen toiminta ja edunvalvonta on oppositiopuolueiden mielestä epäonnistunut metsätalouden ja -teollisuuden kannalta kriittisen tärkeässä kysymyksessä. "EU puuttuu asiaan, joka ei sille kuulu", sanoi perussuomalaisten Jani Mäkelä suuren valiokunnan perjantaisen kokouksen jälkeen.

Oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit jättivät perjantaina suuren valiokunnan taksonomialausuntoon eriävän mielipiteen.

Oppositiopuolueet äänestivät hallituksen taksonomiakannan puolesta eli taksonomian ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen vastustamisen puolesta. Valiokunnan päätös syntyi äänin 21–4.

Hallituksen toiminta ja edunvalvonta on oppositiopuolueiden mielestä epäonnistunut metsätalouden ja -teollisuuden kannalta kriittisen tärkeässä kysymyksessä.

"EU ujuttaa valtaansa metsänhoitoon ympäristökriteereiden varjolla. EU puuttuu asiaan, joka ei sille kuulu, takakautta, hyvin kyseenalaisilla keinoilla", sanoi perussuomalaisen Jani Mäkelä, suuren valiokunnan varapuheenjohtaja, perjantaina MT:lle kokouksen jälkeen.

Suomalaiselle metsänomistajalle se tarkoittaa Mäkelän mukaan byrokratiaa, ongelmia saada rahoitusta ja rajoituksia.

Mäkelän mukaan vaikuttamistyötä olisi pitänyt tehdä EU:ssa jo puoli vuotta sitten ja aiemminkin.

Asetelma valiokunnan äänestyksessä oli Mäkelän mukaan nurinkurinen, kun oppositiopuolueet tukivat hallitusta, jonka kaksi puoluetta erkanivat linjasta.

"Hallituspuolueet vihreät ja vasemmistoliitto eivät tue oman hallituksensa linjaa, eikä pääministeri ole pystynyt saamaan hallitusryhmiä yhtenäisen kannan taakse", eriävässä mielipiteessä sanotaan.

EU:n kestävän rahoituksen järjestelmä eli taksonomia koostuu useasta eri kriteeristöjen kokonaisuudesta.

Ensimmäinen osa on ilmastokriteeristö, johon EU-maat antavat omat puoltavat tai vastustavat kantansa 8.12. mennessä.

Lue lisää:

Metsäriitaan päätös – eduskunnan suuri valiokunta: Suomen pitää äänestää EU:n taksonomiasäädöstä vastaan

Vihreiden Suomela ja Hassi lyttäävät taksonomiakannan: "Aikuiset korjaavat ilmastonmuutosta ja Suomi jättäytyy sivuun kiukuttelemaan"

Lue lisää

Uskon vai tiedon varassa?

EU:n ei kannata enää heikentää itseään

Metsät ja metsävalta pidettävä Suomessa

EU:n metsäaloitteisiin luvassa tarkennuksia tänä vuonna – muun muassa taksonomia ja biodiversiteettistrategia täydentyvät