LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Afganistanin kriisi ei ole aiheuttanut vielä turvapaikanhakijoiden tulvaa Eurooppaan – yksi syy on padonnut lähtijöiden määrää

Turvapaikanhakijoiden määrä ei ole vielä ryöstäytynyt käsistä, mutta sen odotetaan tapahtuvan viiveellä.
Pekka Fali
Turvapaikanhakijoiden määrä on toistaiseksi pysynyt maltillisena, vaikka muuta ounasteltiin vielä tovi sitten.

Afganistanista on kärjessä, kun katsotaan Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden lähtömaata. Evakuointilennoilla tuli Afganistanista maahamme merkittävä määrä turvapaikanhakijoita, mutta niiden jälkeen suoraan ei juuri uusia ole saapunut. Viime aikoina Suomeen tulleet ovat pääasiassa Euroopassa maasta toiseen kiertäneitä.

"Talibanien valtaannousu näkyy pakolaisten määrässä Afganistanin naapurimaissa, mutta ei vielä Euroopassa", Lehtinen sanoo.

Lehtinen pitää pääsyynä maltilliseen pakolaistilanteeseen matkustamisen vaikeutta Afganistanista ja odottaa turvapaikanhakijoita saapuvan Eurooppaan vasta viiveellä.

Yllättäen pakolaisten aalto ei tavoittanut Suomea myöskään Valko-Venäjän ja Puolan rajalta, kuten pelättiin. Saksalaislehti kertoi marraskuun alkupuolella, että Puolan rajalla olevat pakolaiset olisivat matkalla pääasiassa Saksaan ja Suomeen.

"Meille on Valko-Venäjän kautta tullut kesäkuusta lähtien 24 turvapaikanhakijaa. Viikoittain tulee vain yksittäisiä tapauksia", kertoo Maahanmuuttoviraston (Migri) turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Hänen mukaansa Saksa on ilmeisimmin ollut turvapaikanhakijoiden pääkohde, sillä maa on ottanut vastaan lyhyessä ajassa noin 9 000 turvapaikanhakijaa.

Pääosa Puolan rajalta Suomeen tulleista on saapunut Baltian maiden ja Viron kautta. Joitain yksittäisiä tapauksia on tullut maahamme lentokoneella tai Ruotsista laivalla.

Ilmeisesti suuri osa Puolan ja Valko-Venäjän ilmestyneistä turvapaikanhakijoista on lähtöisin Irakista, samoin nämä parikymmentä Suomeen siirtynyttä.

Maahanmuuttovirasto on aiemmin kommentoinut, että satojen tai tuhansien turvapaikanhakijoiden vaellus kohti Suomea ei ole todennäköistä.

Lue lisää:

YK:n järjestö: Akuutin nälänhädän uhkaamien ihmisten määrä kasvanut nopeasti – Afganistanissa perheet tekevät kamalia valintoja

Ulkoministeri Haavisto HS:lle: Suomelle tullut noin 8 000 avunpyyntöä Afganistanissa olevilta ihmisiltä tai heitä auttavilta

14 miljoonaa afganistanilaista on pikaisen ruoka-avun tarpeessa

Lue lisää

Suomeen saapunut parikymmentä turvapaikanhakijaa Valko-Venäjän kautta, kertoo Migri

Turkki alkaa rajoittaa lipunmyyntiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle suuntaavile lennoille

"Itärajaa ei voida aidata"– Rajavartiolaitos seuraa huolestuneena Valko-Venäjän tilannetta ja ottaa oppia omaan toimintaansa

Länsimaat tuomitsevat YK:n turvallisuusneuvostossa Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla – "Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle"