Politiikka

Sanna Marin Ylen ykkösaamussa: Koulut pysyvät lähiopetuksessa ja aluevaalit järjestetään ajallaan – Marin kommentoi myös Ukrainan tilannetta

Koronavirus on levinnyt niin laajalle, että sen pysäyttäminen on hankalaa tai jopa mahdotonta, pääministeri Sanna Marin totesi.
Sanne Katainen
"Suomi päättää itse omasta ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan. Tästä ei ole kahta sanaa. Meitä ei voi kiristää", Marin sanoi Ylen ykkösaamussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili tänään Ylen ykkösaamussa. Pääministeri vastasi muun muassa koronatilannetta ja Nato-jäsenyyttä koskeviin kysymyksiin.

Marinin mukaan koronavirustilanne Suomessa on huolestuttava ja koronarajoituksilla yritetään nyt ostaa aikaa sekä loiventaa tartuntakäyrää.

"On selvää, että virus on levinnyt yhteiskunnassa niin laajalle, että sen pysäyttäminen olisi erittäin hankalaa, ellei jopa mahdotonta", Marin sanoi.

Ensisijainen keino pandemian torjumisessa on rokottaminen, Marin sanoi. Väestön pakkorokotuksista ei kuitenkaan ole keskusteltu.

Rajoitustoimien osalta hallitus voi vielä joutua tekemään päätöksen ravintoloiden sulkemisesta kokonaan. Sen sijaan koulujen etäopetukseen siirtymistä ei ole toistaiseksi luvassa.

"Se aiheuttaa enemmän haittaa kuin mitä siitä olisi hyötyä epidemian hallinnan näkökulmasta", Marin sanoi. Hallitus nojaa päätöksessään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistukseen.

Pääministeri myös kertoi, että aluevaalit on tarkoitus järjestää ajallaan. THL:n arvion mukaan vaaleissa äänestäminen on matalariskistä toimintaa.

Marinin mukaan tilanne Ukrainassa ja Kazakstanissa on vakava. Tilanteista pitää pyrkiä löytämään ulos neuvotteluteitse.

"On mahdollista, että tilanne eskaloituu, mutta pyrimme sitä tietenkin estämään", Marin sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan, että Venäjän Natolle luettelemat ukaasit kyseenalaistavat myös Suomen ja Ruotsin itsemääräämisoikeutta.

"Suomi päättää itse omasta ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan. Tästä ei ole kahta sanaa. Meitä ei voi kiristää", Marin totesi. Hänen mukaansa ehtoja ei voida sanella ulkopuolelta.

Marinin mukaan on mahdollista, että Suomi hakee tulevaisuudessa Naton jäsenyyttä, mutta päätöksiä siitä ei ole vielä tehty.

Lue lisää

Sairastetun koronan jälkeen liikuntaan on palattava varovasti – Sydäntulehduksen riski olemassa

"Elämme koronaohjeistusten sekavinta aikaa" – Kuhmon kaupunginjohtaja Määttä: Valtakunnalliset ja paikalliset ohjeet menevät sekaisin, eikä päätösten tulkinta ole viranomaisillekaan helppoa

Suomessa on raportoitu yli 8 000 uutta koronavirustartuntaa – kotitestien positiiviset tulokset puuttuvat tilastoista

Keskusta pesi perussuomalaiset maakunnissa – "Lähipalvelut olivat näiden vaalien ydintä"