Politiikka

Katso täältä aluevaalien ennakkoäänestyspaikkasi – Sastamalassa voi körötellä autolla ulkoäänestykseen ilman varattua aikaa

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 12. tammikuuta ja jatkuu kotimaassa 18. tammikuuta asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.
Lari Lievonen
Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Kiteellä äänestettiin ennakkoon paikallisen K-marketin aulassa.

Sastamalan drive in -äänestyspaikka on Suomen äänestäjäystävällisimpiä. K-Market Vammalan pysäköintialueella voi antaa äänensä autosta joka päivä kello 10–18 välisenä aikana. Halutessaan voi äänestää myös äänestyskontissa.

Poikkeuksena muihin ulkoäänestyspaikkoihin Sastamalassa äänestäjän ei tarvitse tehdä ennakkovarausta keskusvaalilautakunnasta.

Pirkanmaan hyvinvointialueella ulkoäänestyspaikkoja on myös Vesilahdella ja Akaassa, mutta niissä ulkona äänestäminen onnistuu vain ennakkoon sopimalla. Orivedellä ennakkoääniä kerätään 15. tammikuuta vaalibussilla.

Aluevaaleihin tulee tarjolle ulkoäänestyspaikkoja kaikkiaan 29 kunnassa. Aluevaaleissa äänioikeutetut voivat käyttää ennakkoäänestyspisteitä missä hyvänsä kunnassa.

Jos äänestäjä on vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, hän voi äänestää äänestyspaikan pihalla soittamalla vaaliviranomaiselle. Vaaliviranomaisen puhelinnumero löytyy julisteesta äänestyspaikan pihalla.

Vanhain- ja hoivakodeissa sekä palvelutaloissa voivat äänestää ennakkoon vain niissä hoidettavina olevat tai niihin otetut henkilöt.

Kunnanhallituksen nimeämä vaalitoimikunta saapuu kuhunkin kunnan alueella olevaan laitokseen toimittamaan äänestyksen enintään kahtena ennakkoäänestysajanjaksoon sattuvana päivänä.

Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueiden valtuustoihin valtuutetut ja varavaltuutetut. Hyvinvointialue on sote-uudistuksen myötä käyttöön tuleva hallintoporras.

Aluevaltuustot päättävät muun muassa hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta, palveluverkoston periaatteista, pelastustoimen palvelutasosta, hyvinvointialueen talousarviosta ja -suunnitelmasta.

Neljäksi vuodeksi valittavat aluevaltuustot aloittavat toimikautensa 1. maaliskuuta 2022.

Katso täältä ennakkoäänestyspaikat koti- ja ulkomailla. Täältä näet hyvinvointialueesi ulkoäänestyspaikat ennakkoäänestyksen aikana.

Vaalit.fi -sivustolla voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta.

Lue myös:

Aluevaltuutetut paljon vartijoina: "Päätökset palveluverkosta ja siitä, missä mitäkin palvelua tuotetaan, eivät ole enää kuntien omissa käsissä samalla tavoin kuin nyt", toteaa asiantuntija

Lue lisää

Keskusta pesi perussuomalaiset maakunnissa – "Lähipalvelut olivat näiden vaalien ydintä"

Saarikko hehkuttaa keskustan paluuta suureksi puolueeksi – "Vahva viestimme lähipalveluista tuli vaalien ydinviestiksi"

Perussuomalaisten aluevaalit menivät penkin alle – Purra: "Alue- ja kuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen"

Aluevaltuustoihin nousi useita MT:n lukijoille tuttuja nimiä