Politiikka

Esko Aho kannustaa Suomea osallistumaan Pekingin olympialaisiin – urheiluasioista vastaava ministeri Antti Kurvinen ei kommentoi, osallistuuko kisoihin

Muun muassa Yhdysvallat, Australia, Uusi-Seelanti, Kanada, Iso-Britannia, Belgia, Liettua sekä Viro boikotoivat kisoja diplomaattisesti.
Paula Liesmäki
Kiinan heikko ihmisoikeustilanne on ollut esillä Pekingin talviolympialaisten alla. Kuvituskuva.

Kolmannes suomalaisista boikotoisi Pekingin talviolympialaisia Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen takia, käy ilmi MT:n joulukuussa teettämässä gallupissa.

Suomen poliittisen johdon osallistuminen Kiinassa Pekingissä helmikuussa järjestettäviin talviolympialaisiin ei ole vielä tiedossa.

Kiinan ongelmallinen ihmisoikeustilanne ja erityisesti uiguurivähemmistöön kohdistetut laajamittaiset sortotoimet ovat herättäneet runsaasti kansainvälistä paheksuntaa. Muun muassa Yhdysvallat, Australia, Uusi-Seelanti, Kanada, Iso-Britannia, Belgia, Liettua sekä Viro boikotoivat kisoja diplomaattisesti, vaikkakin maiden olympiaurheilijat nousevat kisakoneeseen.

Suomen entinen pääministeri Esko Aho puolestaan linjasi viime viikolla Kiinan valtiollisella televisiokanavalla, että kisoihin kannattaisi lähteä.

”On erittäin tärkeää, että urheilu tulee ensin. Jos ja kun meillä on poliittisia ja geopoliittisia jännitteitä, niiden olemassaolo on tunnustettava, mutta niiden ei pidä vaikuttaa liian paljon urheilutapahtumiin”, Aho sanoi kiinalaisohjelmassa.

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ei kommentoinut tässä vaiheessa osallistumistaan MT:lle.

Aiheesta lisää:

MT: Joka kolmas suomalainen boikotoisi olympialaisia Kiinan ihmisoikeustilanteen takia – KOK:n Essayah: Boikotti osuisi ensin urheilijoihin

HS: Esko Aho puolusti Pekingin olympialaisia Kiinan propaganda­kanavalla – ”Minulla ei ole mitään syytä olla sanomatta kiinalaisille sitä, mitä sanoisin muutenkin”

Lue lisää

HS: EU-parlamentin mietintö: Esko Aho ja Paavo Lipponen esimerkkejä ihmisistä, joita Kiina ja Venäjä ovat palkanneet edistämään etujaan – mietinnössä puhutaan eurooppalaiseliitin "kaappaamisesta"

Olympiajoukkue supistui viime kerrasta: Suomi urheilee Pekingissä 95 urheilijan voimin, alppihiihdossa yllätysvalinta

Pekingissä testataan kaksi miljoonaa asukasta koronaryppään jäljiltä – Kiinan pääkaupungista on löydetty olympialaisten kynnyksellä yli 30 tartuntaa

Kurvisen kiri irtosi aikaisin