Politiikka

Aluevaalien äänestysintoa on vielä vaikea päätellä, arvioi vaalitutkija: "Uskallan väittää, että suurin osa kampanjasta on käymättä"

Joulun ja vuodenvaihteen lyhentämä kampanja-aika saattaa johtaa siihen, että kansalaiset lykkäävät äänestyspäätöstään.
Suomen ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään keskiviikkona. LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen

Politiikan tutkijan Sami Borgin mukaan ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän perusteella on vaikea päätellä, mihin aluevaalien äänestysprosentti tulee asettumaan.

Vaalikommentaattorina tunnettu Borg arvioi, että joulun ja vuodenvaihteen lyhentämä kampanja-aika saattaa johtaa siihen, että kansalaiset lykkäävät äänestyspäätöstään. Hänen mukaansa pitää odottaa varsinaiseen vaalipäivään, jotta nähdään, kuinka hyvin puolueet onnistuvat aktivoimaan kaikkein epävarmimpia äänestäjiä.

"Meillä on ollut nyt niin lyhyt kampanja, että uskallan väittää, että suurin osa kampanjasta on vielä käymättä", Borg arvioi.

Hän huomautti, että ennakkoäänestäjät ovat usein kannoistaan ja osallistumisestaan varmimpia, joten he eivät tarvitse samalla tavalla aktivointia kuin ne, jotka jättävät äänioikeuden käytön viime tinkaan.

Borg kommentoi vaalien asetelmia Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) järjestämässä tilaisuudessa. Paikalla oli myös valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo, joka oli Borgin kanssa samaa mieltä siitä, että äänestysvilkkautta on vaikea ennakoida. Syynä epävarmuudelle on, että vaalit järjestetään ensimmäistä kertaa.

Äänestysaktiivisuuden ruokkimiseksi Paloheimo kannusti puolueita esittämään konkreettisia linjauksia.

"Konkreettiset kannanotot aina synnyttävät puolueiden välisiä eroja. Mitä selkeämmin me äänestäjät näemme eroja puolueiden välillä, sitä varmemmin ihmiset lähtevät äänestämään", Paloheimo sanoi.

"Tässä on sellainen riski, että kannanotot eri asioihin ovat niin ympäripyöreitä, että äänestäjille jää utuinen kuva siitä, miten puolueiden linjat oikeasti poikkeavat toisistaan."

Aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään keskiviikkona.

Lue lisää

Keskusta pesi perussuomalaiset maakunnissa – "Lähipalvelut olivat näiden vaalien ydintä"

Saarikko hehkuttaa keskustan paluuta suureksi puolueeksi – "Vahva viestimme lähipalveluista tuli vaalien ydinviestiksi"

Perussuomalaisten aluevaalit menivät penkin alle – Purra: "Alue- ja kuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen"

Aluevaltuustoihin nousi useita MT:n lukijoille tuttuja nimiä