LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Joka kolmas ehdokas antaisi susipäätökset aluevaltuustoille – maakuntien itsehallinnon vahvistamista kannattaa yli puolet

MT:n vaalikoneeseen vastanneilla ehdokkailla on myös selvä näkemys siitä, että verojen kiristäminen on viimeinen vaihtoehto kun julkisia menoja tasapainotetaan.
Timo Filpus

Joka kolmas MT:n aluevaalikoneeseen vastannut ehdokas on sitä mieltä, että aluevaltuustoille tulee antaa oikeus päättää susien kaatoluvista alueellaan. Puolet ehdokkaista ei halua susipäätöksiä alueille. Joka kymmenes ei osaa ottaa kantaa väitteeseen.

Yhteistyössä Ylen kanssa toteutettuun MT:n aluevaalikoneeseen on vastannut vajaat 6 400 ehdokasta. Kaikkiaan aluevaaleissa on ehdolla 10 584 henkilöä.

Aluevaalien ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä. Vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.

Ensi vuoden alussa toimintansa aloittavat hyvinvointialueet ovat itsehallinnollisia alueita, jotka vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä. Vaalien alla on käyty keskustelua myös siitä tulisiko alueilla olla muitakin kuin sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä pelastustoimeen liittyviä tehtäviä.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana tavoiteltiin selvästi laajempaa maakuntahallintoa, joka piiriin olisi terveyspalvelujen lisäksi kuulunut muun muassa maakuntien liittojen ja valtion aluehallinnon tehtäviä.

Selvästi yli puolet vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista kannattaa maakuntien itsehallinnon vahvistamista tulevina vuosina. Ehdokkaista joka kolmas tyrmää maakuntahallinnon vahvistamisen.

Kysymys verotusoikeudesta jakaa ehdokkaat päinvastoin. Yli puolet tyrmää hyvinvointialueiden verotusoikeuden. Joka kolmas taas kannattaa sitä.

Vaalikoneeseen vastanneilla ehdokkailla on myös selvä näkemys siitä, että verojen kiristäminen on viimeinen vaihtoehto kun julkisia menoja tasapainotetaan.

Lähes 60 prosenttia ehdokkaista pitää menojen karsimista veronkiristyksiä parempana vaihtoehtona.

Ehdokkaiden vastaukset moniin kysymyksiin ovat kuitenkin ristiriitaisia.

Samalla kun ehdokkaat kannattavat menojen karsimista, antavat he kuitenkin erittäin vahvan tuen hoitajien palkkojen nostamiselle. Lähes 90 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista nostaisi hoitajien palkkoja, vaikka se kasvattaisi kustannuksia. Erittäin vahvan kannatuksen saa myös vanhuksien oikeus valita palvelukotipaikka haluamaltaan paikkakunnalta.

Arvokysymyksissä aluevaaliehdokkaat painottavat ihmisten omaa vastuuta elämästään. Kaksi kolmesta ajattelee, että vastuu terveydestä ja hyvinvoinnista on viime kädessä ihmisellä itsellään. Yli 80 prosenttia ajattelee, että on oikein nähdä vaivaa sen eteen, ettei vahingossakaan loukkaa toista.

Toisaalta lähes kaksi kolmesta on sitä mieltä, että on parempi lisätä rajoituksia koko yhteiskunnalle, kuin tehohoitopaikkoja koronapotilaille.

Eutanasiaa eli kuolinapua kannattaa 70 prosenttia vaalikoneeseen vastannaista aluevaaliehdokkaista.

Kysymys siitä, pitääkö Suomen olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa jakaa ehdokkaat tiukasti. 40 prosenttia vastustaa edelläkävijyyttä ja 60 prosenttia kannattaa sitä.

Lue lisää

Talous voisi toimia toisinkin – "Yhdessä tehty hyvinvointi kaikille", ekonomisti Jussi Ahokas kiteyttää

Jussi Halla-ahon mielestä perussuomalaiset uhriutuivat taas turhaan puheenjohtaja Purran saamasta puheajasta vaalitentissä

"On väärä johtopäätös, että peli on pelattu" – MTK:n Viljanen patistaa maaseudun väkeä äänestämään palveluidensa puolesta

Muistot johtavat harhaan