Politiikka

EU-komissaari vastaanotti kirjeen surkeista korjuukeleistä – "Toivomme, että komissio pystyy tekemään kiireellisiä ​​ehdotuksia"

Tuottajajärjestöt kehottivat komissaaria käärimään hihat ja auttamaan pohjoisia viljelijöitä.
Kalle Särkkä
Pohjoismaiset ja Baltian tuottajajärjestöt lähestyivät EU-komissiota kirjeellä. Se meni myös kaikkien jäsenmaiden ministereille.

Suomen, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Tanskan ja Viron tuottajajärjestöt lähettivät EU:n maatalouskomissaari Phil Hoganille kirjeen, jossa he vetoavat komissaaria ottamaan huomioon äärimmäisen huonot korjuuolosuhteet Pohjois-Euroopassa.

Kirjeessä kerrotaan, että viljelyskasveista vain 30–65 prosenttia oli korjattu Baltian maissa ja Suomessa syyskuun lopussa. Suomessa jopa 20 prosenttia viljellyistä viljelykasveista joudutaan jättämään pellolle.

”Kuten tiedätte, viimeisen kasvukauden ja sadonkorjuukauden epäsuotuisat säätilat ovat kurittaneet viljelijöitä kaikkialla Euroopassa. Skandinaviassa ja Baltiassa meillä oli äärimmäisen kylmä ja kuiva kevät, mikä johti kasvukauden myöhäiseen alkamiseen, jota seurasi pitkä ja märkä satoaika”, tuottajajärjestöt kirjoittavat.

”Viljan laatu on huono, mikä aiheuttaa maanviljelijöille suuria tappioita. Samanaikaisesti hyödykkeiden hinnat ovat matalalla, mutta kustannukset ovat pysyneet korkeina. Tämä yhdessä hyvin vaikean viljelyvuoden kanssa vaikuttaa suuresti yksittäisten maanviljelijöiden tuloihin koko pohjoisella alueella. Kustannukset ovat korkeat, laatu on heikko ja suuri osa viljelykasveista ei ole lainkaan kerättävissä.”

Maiden edustajat odottavat Hoganilta konkreettisia toimia.

”Luotamme siihen, että olemme yhtä mieltä siitä, että EU:n olisi toimittava tällaisissa olosuhteissa. Toivomme, että komissio pystyy tekemään kiireellisiä ​​ehdotuksia ja että annat tukesi poliittisen ratkaisun löytämiseksi. Talvikasvien kylvämiseen liittyvät ongelmat eivät saa johtaa tukien pienentämiseen tai tarpeettomiin rangaistuksiin.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komission esitys: Irlannille 50 miljoonaa euroa brexit-uhan takia – naudanlihan hinta reippaassa laskussa

Komission pöytälaatikkoon "piilottama" raportti: maatalouden päästöt kasvussa, maatalouspolitiikka ei ota ilmastovaikutuksia tarpeeksi huomioon

Komissaari Hogan: cap voi valmistua Suomen vetovastuulla