Politiikka

Esko Aho tylyttää Vapaavuorta: Pormestarin pelikirjasta puuttuu resurssi-Suomi

Politiikka 12.10.2017

Entinen pääministeri vaati ay-johtajia avaamaan ovet heti 5 000 ulkomaisille koodarille, muuten loppuvat muutkin työt.


Kari Salonen
Esko Aho kehotti Jan Vapaavuorta ja myös ammattiyhdistysjohtajia lukemaan muutakin kuin matkailusuosikkien kirjaa. Slushiin ei tulla Helsingin itsensä takia vaan sen vuoksi, että siellä tavataan muita huippuosaajia.

Suomen talous on hyvässä nousussa, ja maailmantalouden näkymien perusteella hyvä kehitys näyttää myös kestävän, arvioi entinen pääministeri Esko Aho.

"Keskustelusta saa nyt sellaisen käsityksen, että vain pääkaupunkiseutu kasvaa. Mutta katsokaa huolellisesti, mitä muualla Suomessa tapahtuu. Kasvu muualla on "jos" vain yhdessä asiassa: löytyykö tekijöitä", Aho sanoi torstaina Helsingissä.

Hän muistutti, että kuolleiksi luullut alat ovat nousseet isoiksi työllistäjiksi: Uudenkaupungin autotehdas on palkannut 1 700 ihmistä, Turun telakka tarvitsee seuraavien 6–7 vuoden aikana 30 000 uutta työntekijää ja Oulu, jonka piti romahtaa Nokian mukana, potee nyt 1 500 ohjelmointiosaajan eli koodarin puutetta.

"Sattuma suosii hyvin valmistautunutta", Aho tokaisi Suomen muuttuneesta tilanteesta.

Oma lukunsa on metsäteollisuus, joka on jatkossa biotuotetetollisuutta ja mullistaa Ahon mukaan koko paperi- ja sellutehtaan ajattelun.

"Olemme menossa bioaikaan. Meidän takkimme tulevat olemaan puupalttoita", Aho veisteli. Siihen liittyvät liikenneinvestointeihin jakaminen, koska samaan aikaan täytyisi pitää huolta väestökeskittynistä ja resussikeskittymistä.

"Ongelmana on, että resurssit eivät äänestä."

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren ajatuksiin kaupunki- ja etenkin pääkaupunkivetoisesta taloudesta Aholla on selvä viesti:

"Vapaavuori lukee väärää kirjaa. Vapaavuoren pelikirjasta puuttuu tämä resurssi-Suomi. Siitä täytyy pitää hyvää huolta, koska ilman sitä muukaan Suomi ei pärjää."

"Ei Suomi voi kilpailla maailman metropolien kanssa. Ei tänne tulla marraskuussa Slushiin ihailemaan kahviloita ja maisemia, vaan siksi, että Suomi on loistava paikka kohdata huippuosaajia."

"Suomen pitäisi ottaa heti vastaan 5 000 koodaria ja anta työluvat ilman mitään puolen vuoden harkintaa. Suomen työvoimapulaa ei ratkaista pakolaisilla vaan osaajilla, ja siinä pelikirjassa Helsingilläkin on iso rooli. Nyt viisas ammattiyhdistysjohtaja katsoisi ensi talvea paljon paljon pidemmälle: jos ei ole koodareita, ei ole kohta muitakaan töitä", Aho varoitti Asuntosijoittaja 2017 -tapahtumassa.

Ajo vertasi Suomea esimerkkinä Uuteen-Seelantiin, jossa on tiukka maahanmuuttopolitiikka ja eristäytynyt pääkaupunki Wellington, joka tarvitsi vuosi sitten it-alan huippuosaajia. Kaupunki pyysi poikkeuskiintiötä 100 ulkomaiselle osaajalle ja sai olettamansa 2 500 hakemuksen sijasta 48 000. "Intiasta eniten, mutta toiseksi eniten USA:sta, taustoina Applea ja Googlea."

Hakusyiksi paljastuivat Taru sormusten herrasta, turvallisuus ja lasten koulutusmahdollisuudet. Työn perässä mennään siis syillä, joita ei aina arvaa.

"Kainuussa oli samankaltainen tilanne lääkäripulan kanssa. Olosuhteissa ei ollut sinänsä mitään vikaa, mutta Kainuu ei voinnut kilpailla muiden seutujen kanssa. Oli yksi lehti, mihin kannatti laittaa ilmoitus: Metsästäjä. Se auttoi, sillä Kainuu ei tarvitse kymmeniä lääkäreitä, vaan muutama metsästävä lääkäri riittää."

Aiheeseen liittyvät artikkelit