Politiikka

Iloisia uutisia yrittäjille: Pian on lupa sairastaa

Politiikka 12.10.2017

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.


Jaana Kankaanpää
Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentäminen on tarkoitus rahoittaa nostamalla yrittäjien sairasvakuutusmaksua.

Pian yrittäjilläkin on lupa sairastaa. Erityisesti yksinyrittäjien tilanne paranee, jos hallituksen esitys yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentämisestä toteutuu.

Hallitus antoi tänään torstaina eduskunnalle esityksen sairausvakuutuslain muuttamisesta niin, että yrittäjien sairauspäivärahan omavastuu lyhenee neljästä päivästä yhteen päivään.

Lakiesitys siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentäminen on tarkoitus rahoittaa nostamalla yrittäjien sairasvakuutusmaksua.

Korotus näkyisi keskimääräisellä 23000 euron YEL-työtulolla vuonna 2018 yrittäjän kukkarossa reilun kolmen euron lisämenona kuukaudessa. Päivärahaa sairauden ajalta samalla työtulolla saa noin 54 euroa päivässä.

Suomen Yrittäjien viime syksynä tekemän jäsenkyselyn mukaan lähes 70 prosenttia sairaslomaa pitäneistä Suomen Yrittäjien jäsenistä ei ole hakenut sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Suurimpana syynä tähän oli kyselyn mukaan sairausloman alle neljän päivän kesto. Oikeutta etuuteen ei siis ehtinyt syntyä.

"Omavastuun lyhentäminen on tärkeä muutos ja auttaa erityisesti yksinyrittäjiä. Muutoksen jälkeen yhä useampi yrittäjä voi jäädä sairastamaan ja saada siltä ajalta päivärahaa", Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit