Politiikka

MTK:n Lunttila: Hallituksen kriisipaketti on hyvä alku, mutta lisää toimia tarvitaan

Politiikka 17.10.2017

"Sadon menetys aiheuttaa tuottajille 150 miljoonan euron tappion. Tarvitaan täysi kompensaatio ja kohdennettuja toimia kärsineille tiloille", MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila vaatii.


Sanne Katainen
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila vaatii viljeli

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan Tommi Lunttilan mukaan hallituksen tiistaina sopima 25 miljoonan euron korotus maatalouden energiaveron palautukseen on hyvä alku, mutta riittämätön apu viljelijöiden hätään.

"Sadon menetys aiheuttaa tuottajille 150 miljoonan euron tappion. Tarvitaan täysi kompensaatio ja kohdennettuja toimia kärsineille tiloille", Lunttila vaatii.

Katse kohdistuu varsinkin Euroopan unioniin, joka on useaan otteeseen tukenut muun muassa vahinkoja kärsineitä hedelmäntuottajia ja viininviljelijöitä.

Nyt olisi MTK:n mukaan oikea aika käyttää EU:n maatalousbudjettiin vuosittain varattavaa kriisirahaa.

"Mikä on edellytys kriisirahaston avaamiseen, jos ei tämä?", Lunttila kysyy.

Suomen oman satovahinkokorvausjärjestelmän lopettaminen osui MTK:n mukaan pahimpaan mahdolliseen aikaan. Yksityiset satovahinkovakuutukset eivät ole osoittautuneet toimiviksi.

Äänekoskella viljelevän Lunttilan mukaan alueella iso osa pelloista on vielä kokonaan puimatta.

"Kyllä siellä valitettavasti rakennemuutos on vauhdittumassa."

Lunttila toivoo ymmärrystä viljelijöille myös pankeilta ja panostuotteiden valmistajilta.

"En ymmärrä miten panosten hintoja korotetaan juuri nyt kun viljelijöiden hätä on suurin", Lunttila viittaa lannoiteyhtiö Yaran ilmoittamiin hinnankorotuksiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit