Politiikka

Kriisituki aiotaan hoitaa palauttamalla energiaveroja – lupa haettava vielä Brysselistä

Esillä on kaksi mallia: Joko tuki tilitetään viime vuoden palautushakemusten perusteella, tai tämän vuoden veron palautusperustetta korotetaan. Komission lupa tarvitaan vielä.
Jaana Kankaanpää

Hallitus varaa 25 miljoonaa euroa syksyn vaikeista korjuuolosuhteista kärsineiden maatalousyrittäjien tukemiseen, mistä 10 miljoonaa euroa on uudelleenkohdennusta maa- ja metsätalousministeriön pääluokan sisällä.

Asia sinetöitiin valtioneuvoston istunnossa torstaina, kun hallitus hyväksyi vuoden neljännen lisätalousarvioesityksen.

Määräraha käytetään EU-lainsäädännön sallimassa laajuudessa energiaveron palautuksen korottamiseen. Korottamalla energiaveron palautusta kompensoidaan vaikeiden sadonkorjuuolosuhteiden vuoksi kohonneita kone- ja kuivatuskustannuksia.

Esillä on kaksi mallia. Joko vero palautetaan takautuvasti tämän vuoden palautushakemusten perusteella tai se kytketään keväällä jätettävään tämän vuoden palautushakemukseen, toteaa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Risto Artjoki (kok.).

Artjoen mukaan palautus vaatii komission hyväksynnän. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi komissaari Phil Hoganin keskiviikkona Brysselissä ja komissaari ymmärsi hyvin Suomen tilanteen, Artjoki toteaa.

Kansanedustaja Esko Kivirannan (kesk.) mukaan maataloudelta peritään 32 miljoonaa euroa hiilidioksidiveroa vuosittain kevyen ja raskaan polttoöljyn hinnassa. Hallituksen päättämä 25 miljoonaa euroa lohkaisisi tästä kolmen neljäsosaa.

Maataloudelle on palautettu valmisteveroa ja sähköveroa yhteensä 31 miljoonaa euroa vuosittain, mutta hiilidioksidiveroa ei.

Kivirannan mielestä komissiolla ei pitäisi olla tätä vastaan. Suomi palautti maataloudelta perityn hiilidioksidiveron vuosina 2007–2013, mutta silloinen hallitus luopui vapaaehtoisesti palautuksesta. Komissio ei sitä edellyttänyt.

Veropalautusten lisäksi hallitus aikoo selvittää ensi kevään kehysriiheen mennessä, voidaanko satovahinkovakuutukset vapauttaa vakuutusmaksuveroa joko suoran vapautuksen tai palautusjärjestelmän kautta.

Siinä otetaan huomioon EU:n maatalouspolitiikan tuleva uudistus. Järjestelmän tulee olla valtiontalouden kannalta kustannusneutraali.

Harkinnassa on myös valtiontakausten myöntäminen poikkeuksellisista tilanteista johtuvien maatilojen maksuvalmiusongelmien helpottamiseen. Järjestely oli käytössä viime vuonna komission kaikille jäsenmaille myöntämällä poikkeusluvalla. Suomi hakee pysyvää ratkaisua.

Lue lisää

Luottamus päättäjiä kohtaan on heikko

MTK vaatii maatalouskriisiin 100 miljoonaa

Päätösten tekeminen Brysselissä vaikeaa

MTK vaatii sikatalouden kriisitukeen oikeaa rahaa