Politiikka

Maakuntamatkat avartavat päättäjiä – "Kaikki viisaus ei ole ministeriöiden virkamiehillä"

Politiikka 27.10.2017

Elintarvikealan kasvunäkymät yllättivät, kun eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta teki kierroksen satakuntalaisissa yrityksissä.


Jari Myllykosken Instagram-tili
Maa- ja metsätalousvaliokunnassa istuvat kansanedustajat kävivät Satakunnan kierroksellaan muun muassa Kivikylän lihajalostamolla Huittisissa toimitusjohtaja Jari Laihosen (keskellä) vieraina. Edessä vasemmalta Katja Taimela, Susanna Koski, Jari Myllykoski ja Anne Kalmari Laihosen vieressä. Oikealla puolella seisoo Satakuntaliiton Krista Tupala.

Satakunta näyttäytyi tuulisena ja tuiskuisena, kun eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kansanedustajajoukko vieraili eilen ja toissapäivänä maakuntamatkallaan yhteensä kahdeksassa satakuntalaisessa elintarvike- ja metsäalan yrityksessä.

Valiokunnan puheenjohtaja, keskisuomalainen Anne Kalmari (kesk.) kertoi ilahtuneensa ja yllättyneensä siitä, kuinka hyvät kasvunäkymät elintarvikesektorilla on Satakunnassa.

"Kävimme perunatärkkelystehtaalla Finnamylillä, Apetitilla ja Säkylän sokerijuurikastehtaalla. Kaikki nämä hakevat lisää sopimusviljelijöitä."

Varsinkin luomun kysyntä teki kansanedustajaan vaikutuksen.

"Tässä olisi nupin kääntämisen paikka monella viljelijällä. Kannattaisiko tuottaa sitä, mitä kuluttaja haluaa? Esimerkiksi luomuperunajauho olisi kannattava vientituote."

Hänen mielestään Satakunnassa on onnistuttu hyvin siinä, mitä koko maassa pitäisi elintarvikealalla tavoitella.

"Täällä halutaan panostaa siihen, että saataisiin tuotteista lisäarvoa. Kilojen tuottamisen ohella yritetään löytää yhä enemmän erilaista lisäarvoa. Olisi hienoa, jos koko ketju kauppaa myöten olisi samalla asialla. On mahtavaa nähdä, että vientiponnisteluja tehdään yhä enemmän."

Maa- ja metsätalousvaliokunta jalkautuu yleensä keväällä ja syksyllä maakuntamatkoille. Valiokunnassa on varsinaisina jäseninä 17 kansanedustajaa ja yhdeksän varajäsentä. Satakunnan matkalle osallistui vain neljä varsinaista jäsentä, puheenjohtaja Kalmari, Pertti Hakanen (kesk.), Susanna Koski (kok.) ja Jari Myllykoski (vas.) sekä yksi varajäsen, Katja Taimela (sd.).

"Tähän osui paljon yhteensattumia, se oli harmillinen asia", Kalmari totesi. Hänen mielestään maakuntavierailut ovat päättäjille erittäin tärkeitä.

"Meidän pitää kuulla eri näkökulmia ja käytännön toimijoiden kokemuksia. Parhaiten asioista saa selkoa käymällä paikan päällä. Kaikki viisaus ei ole ministeriöiden virkamiehillä."

Perunatärkkelystä Kokemäellä valmistava Finnamyl oli yksi vierailukohteista. Toimitusjohtaja Ossi Paakki kertoi kansanedustajille biotaloudesta ja tuotekehityksestä. Perunan rinnalle raaka-aineiksi kaavaillaan härkäpapua ja hernettä. Hän korosti kävijöille parin vuoden päästä toteutuvan EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen tärkeyttä.

"Viljelijöiden tuotantoon sidottua tukea tarvitaan myös jatkossa. Me emme voi jatkaa, jos emme saa perunaa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit