Politiikka

Vapaavuori Ylellä: Voisin sanoa, että maakuntauudistuksessa on kaikki vikana

Politiikka 28.10.2017

Helsingin pormestari ennustaa, että maakunnille siirrettävistä tehtävistä käydään taistelua seuraavat 2–3 vaalikautta.


Jan Vapaavuori arvioi, että maakuntauudistuksesta alkaa useita vaalikausia kestävä vääntö tehtävien jakautumisesta kuntien, maakuntien ja valtion välillä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) toivoo yhä, että hallitus luopuisi maakuntauudistuksestaan. Hän sanoi Ylen Ykkösaamussa, että toivoisi hallituksen tulevan järkiinsä uudistuksen suhteen.

"Voisin sanoa, että siinä (maakuntauudistuksessa) on kaikki vikana", Vapaavuori sanoi.

Hän sanoo vaikuttavansa hallitukseen käymällä yhteiskunnallista keskustelua. Hän uskoo kaikkien puolueiden asettavan maakuntavaaleihin kokeneita ehdokkaita. Maakuntavaalit on päätetty pidettäväksi ensi vuoden lokakuussa.

"Kokeneet, osaavat poliitikot miettivät ensimmäisestä päivästä alkaen, miten saavat lisää valtaa kunnilta", Vapaavuori sanoi valituista ehdokkaista.

Hänen mukaansa osa ministeriön virkamiehistä myöntää, että tavoiteltu suunta on kohti 18:aa kuntaa eli maakuntien määrää.

"Ennustan, että seuraavat 2–3 vaalikautta käydään vielä taistelua maakunnille vielä siirrettävistä tehtävistä", Vapaavuori sanoi.

Vapaavuoren mukaan maakunnat saavat myös verotusoikeuden jossain vaiheessa, koska itsehallinto ei voi muuten olla aitoa. Hänen puolueensa kokoomus on tiukasti vastustanut maakuntien verotusoikeutta, ja hallituksen esityksessä maakuntien rahoitus tulee valtiolta.

Pääministeripuolue keskustan asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastasi nopeasti Vapaavuoren väitteisiin. Hän sanoo, että Vapaavuori jatkoi ristiretkeään oman puolueensa hallituksessa sopimaa maakuntauudistusta vastaan.

"Helsinkiläisenä joutuu kysymään, milloin pormestari aikoo valta- ja puoluepolitiikan sijaan hoitaa päätyötään eli Helsingin ja helsinkiläisten asioita?", Tiilikainen sanoo tiedotteessaan.

Tiilikainen luettelee pitkän listan helsinkiläisten ongelmia, joihin Vapaavuoren pitäisi keskittyä. Hänen mukaansa Vapaavuori harjoittaa "vanhanaikaista ja vahingollista" kaupunkien ja muun Suomen vastakkainasettelua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit