Politiikka

Espanjan varapääministeri Katalonian johtoon – mielenosoituksia odotetaan niin Madridiin kuin Barcelonaankin

Kataloniaa johtaa nyt varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria.
Madridissa Espanjan liput liehuvat, kun maan yhtenäisyyttä kannattavan mielenosoituksen osallistujat ovat koolla. LEHTIKUVA/AFP

Espanjan keskushallinto on ilmoittanut Katalonian aluehallinnon syrjäyttämisestä virallisella tiedotteella. Sen mukaan koko Katalonian aluehallinnon johto on erotettu, ja Kataloniaa johtaa nyt varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria.

Jo aikaisemmin Espanjan sisäministeriö ilmoitti ottavansa komentoonsa Katalonian poliisivoimat sen jälkeen, kun koko Katalonian poliisijohto siirrettiin syrjään tehtävistään eilen. Poliisipäällikkö Lluís Trapero Alvarez oli jo entuudestaan poliisitutkinnan kohteena, sillä häntä epäillään kapinaan yllyttämisestä. Syyttäjän mukaan poliisit eivät auttaneet riittävästi keskushallinnon puolisotilaallisia Guardia Civil -joukkoja itsenäisyysmielenosoituksien taltuttamisessa, eivätkä estäneet perustuslain vastaisen kansanäänestyksen pitämistä.

Espanjalaisen Efe-uutistoimiston mukaan myös poliisihallinnon johtaja Pere Soler i Campins olisi eilen saanut potkut.

Espanjan senaatti päätti eilen äänin 214–47, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön. Keskushallinto puuttui samalla ensimmäistä kertaa alueelliseen autonomiaan sitten diktaattori Francisco Francon vuonna 1975 päättyneen valtakauden.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa mielenosoittajien odotetaan lähtevän tänään kadulle vastustamaan Katalonian eilen julistamaa itsenäisyyttä. Myös Barcelonassa saattaa olla mielenosoituksia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatalous on rauhan edellytys

Baskien separatistijärjestö Eta lopetti toimintansa

Asianajajan mukaan Puigdemontin matka tyssännee Saksaan