Politiikka

EK:n vaalikysely: Viljelijät vankimmin nykyisen hallituspohjan kannalla

Suosituin vaihtoehto kaikkien keskuudessa on kuitenkin "joku muu". EK:n Häkämies esittää vaalien aikaistamista alkuvuoteen.
Jaana Kankaanpaa
Keskusta ylsi pääministeripuolueeksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton teettämän kyselyn mukaan nykyistä hallituspohjaa kannattavat vankimmin maanviljelijät.

Tämä ei ole kuitenkaan viljelijöille suosituin hallitusvaihtoehto, vaan yli puolet heistä kannattaa koko kansan tapaan "jotakin muuta" vaihtoehtoa. Kolmantena tulee punamulta, mutta sinipunalle ei löydy lainkaan kannatusta viljelijöiden joukossa.

Maanviljelijöistä 31 prosenttia on nykyisen hallituspohjan eli yhdistelmän keskusta-kokoomus-sininen tulevaisuus kannalla, kun koko kansasta nykyhallitusta kannattaa 17 prosenttia ja toiseksi innokkaimmasta ryhmästä yrittäjistä 26 prosenttia.

Viljelijät kannattavat kuitenkin eniten vaihtoehtoa "joku muu", 51 prosenttia. Sillä on suurin kannatus myös koko kansan keskuudessa, 34 prosenttia, ylivoimainen ykkösasema johtavassa asemassa olevien keskuudessa, 70 prosenttia, ja suosituin asema myös työttömien joukossa 48 prosentin kannatuksella.

Punamultaa eli vaihtoehtoa keskusta-SDP-vihreät-vasemmisto kannattaa maanviljelijöistä 17 prosenttia ja koko kansasta 24 prosenttia. Tämän vaihtoehdon kannatus jää myös työntekijöiden eläkeläisten keskuudessa 27 ja 29 prosenttiin, mutta jää heilläkin "jonkun muun" taakse.

Sinipunapohja eli kokoomus-vihreät-SDP jää kansan keskuudessa niukasti nykypohjan taakse 16 prosentilla, mutta viljelijöiden joukossa sen kannatus on pyöreä nolla. Suosituin tämä vaihtoehto on vain ryhmässä kotiäidit- ja isät.

EK:n teettämän kyselyn tuloksista kertoo blogissaan toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tulokset ovat hänen mukaansa noin kuukauden vanhoja.

Häkämies esittää samalla eduskuntavaalien siirtämistä vuoden alkuun. "Se mahdollistaa uudelle hallitukselle vahvan startin", Häkämies perustelee. Vaalien ajankohta alkuvuonna vauhdittaisi hallitusohjelman toteuttamista, kun nykyisin toteutus siirtyy huhtikuussa pidettävien vaalien ja hallituksen muodostamisen jälkeen lomakauden jälkeen syksyyn. Vuoden 2019 vaalien jälkeen Suomi aloittaa myös EU:n puheenjohtajamaana heinäkuussa.

Tulossa on presidentinvaalit tammikuussa, maakuntavaalit lokakuussa, eduskuntavaalit huhtikuussa 2019 ja EU-vaalit kesäkuussa 2019.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antti Rinne vihjaa arvoituksellisesti HS:lle tulevasta hallituspohjasta: "Kansanrintamalla Rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

EK:n kysely: Yli 70 prosenttia pienten ja keskisuurten yritysten johtajista on huolissaan syntyvyyden laskusta

MT:n kysely: Suomalaiset haluavat SDP:n ja vihreät seuraavaan hallitukseen