Politiikka

Susanna Koski: "Aasialaiset ostaisivat Suomessa tuotetun lihan, jos se olisi käytännössä mahdollista"

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kehuu kolumnissaan vastuullisia valintoja tekeviä yrityksiä.
LEHTIMAKI MIKKO
Susanna Koski painottaa, että elintarvikevientiin on panostettava entistä enemmän.

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) ruotii kolumnissaan viime viikolla noussutta lihakohua. Liperiläinen lihajalostajayhtiö Karelian Lihajaloste Oy julkaisi silloin Facebook-sivuillaan asiakaspalautteen, jonka mukaan "jos suomalainen liha olis maailman parasta, niin japanilaiset ostaisivat ne kaikki.”

Yritys perusteli kantaansa seuraavasti: "Esimerkiksi saksalainen kinkku on parempaa. Se ei ole niin vetistä kuin suomalainen, eikä se haise navetalle, niin kuin suomalainen kinkku monestikin."

Koski huomauttaa, ettei elintarvikevienti ole yksinkertaista.

"Japanilaiset tai laveammin sanottuna Aasian markkinat jyräisivät Suomessa tuotetun lihan kotimarkkinoilta omilleen, kun se olisi käytännössä mahdollista", hän kirjoittaa.

"Siitä syystä elintarvikeviennin kehittäminen vaatii myös valtiota yhä mittavampia panostuksia."

Hänen mielestään kotimarkkinoiden merkitystä on yliarvioitu.

"Tulevaisuudessa ruokaa tuotetaan ja jalostetaan yhä enemmän markkinoille, joilla saa parhaimman hinnan. Siinä mielessä kuluttajien kannattaa aivan tosissaan pohtia, mitä vikaa on ulkomaisessa lihassa, jos kotimaista ei olekaan enää jonain päivänä tarjolla."

Hän korostaa, että yritykset voivat strategiamuutoksilla vaikuttaa vastuullisten kotimaisten raaka-aineiden käytön lisäämiseen.

"Esimerkiksi Kotipizzalla on ollut tahtoa lisätä raaka-aineiden kotimaisuusastetta, ja hinnan vastuullisuudesta maksaa asiakas. Myös liikevaihto on kasvanut uudistuksen myötä."

Koski pitää viime viikolla tehtyä päätöstä alkuperämerkintöjen laajentamisesta ravintolaruokien lihaan ja kalaan hyvänä.

"Mitä enemmän ravintolakulttuuri tekee tuloaan koteihin Wolt- ja Foodora-tyyppisten kuljetuspalveluiden kautta, sitä tärkeämpi alkuperämerkintöjen laajennus on kuluttajan näkökulmasta", hän muistuttaa.

"Ruokalistaa ja ravintolaa voi vaivatta vaihtaa mieleisekseen etenkin, jos listoja tutkii ravintolapöydän sijaan kotona."

Lue koko kolumni täältä

Lue lisää:

Lihajalostaja antoi mielenkiintoisen vastauksen asiakaspalautteeseen: "Siis eihän suomalainen liha ole maailman parasta"

Lihajalostaja haukkui suomalaisen lihan – Sikayrittäjien puheenjohtaja: "Perustuu tietämättömyyteen"

Näin lukijat kommentoivat lihajalostajan näkemyksiä: "Miten kummassa sianliha voi haista navetalle?"

Lue lisää

Susanna Koskelta kylmää kyytiä Ruokavirastolle: "Riski tukien maksatukselle"

Korona-aika on ollut kotimaisen lihan voittokulkua

Kysely: Kuluttajien luottamus suomalaisen lihan laatuun on vahvistunut – vahvimmin lihaan luottavat miehet ja yli 55-vuotiaat

Mihin menet suomalainen lihantuotanto?