Politiikka

STM:n ylijohtaja: Meri-Lapin sote-ratkaisut voivat uhata Lapin maakunnan itsenäisyyttä

Politiikka 10.11.2017

"Olen ymmärtänyt, että siellä on aikamoiset sanktiosakot, jos sopimus irtisanotaan ennenaikaisesti. Olen kuullut kymmeniä miljoonia euroja olevia summia", virkamies sanoo.


Pekka Fali
Liian tiukka ja laaja sote-sopimus voi uhata maakunnan itsehallintoa, tässä tapauksessa Lappia.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kirsi Varhilan mukaan Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

Meri-Lapin kuntien ensi viikon sote-päätökset voivat keikuttaa koko Lapin maakuntaa. Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi on vahvoilla Mehiläisen ryhmittymä.

Varhila sanoo suoraan, että sote-uudistuksen jälkeinen Lapin maakunta ei pysty toimimaan, jos kolmasosa rahoituksesta on betonoitu pitkien sopimusten myötä.

"Kyllä maakunnan toimintaedellytykset tuossa hyvin viedään. Yhteisyritys ei sinänsä sitä aiheuta, mutta yrityksen puitteissa tehtävä ulkoistus, ilmeisesti Mehiläisen kanssa, tuottaa maakunnalle aikamoisen haasteen palvelustrategian ja palveluverkoston suunnittelun suhteen", Varhila sanoo STT:lle.

Jos kaavailtuun ratkaisuun Meri-Lapissa päädytään, Varhilan mukaan olennaista on, millainen sopimus ulkoistuksesta tehdään.

"Olen ymmärtänyt, että siellä on aikamoiset sanktiosakot, jos sopimus irtisanotaan ennenaikaisesti. Olen kuullut kymmeniä miljoonia euroja olevia summia. Se aiheuttaa maakunnalle tilanteen, että maakunta on saman tien äkillisen muutostuen maakunta. Aika nopeasti alkavat neuvottelut, joudutaanko maakunta liittämään johonkin toiseen maakuntaan, jos se ei taloudellisesti pysty tuottamaan peruspalveluita", Varhila sanoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen kuntien on tarkoitus päättää yhteisyrityksen perustamisesta ja sairaanhoitopiirin laajennetun kuntayhtymän perussopimuksesta kunnanhallituksien kokouksissa ensi maanantaina. Aikeena on ollut, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus päättäisi ensi perjantaina yhteisyrityskumppanin hankinnasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit