Politiikka

Rajatarkastukset EU:n ulkorajoilla automatisoituvat

Politiikka 14.11.2017

VTT on mukana kehittämässä automatisoitua järjestelmää, jonka tarkoitus on tuoda rajatarkastuksiin turvallisuutta, nopeutta, kustannustehokkuutta ja luotettavuutta.


VTT:n mukaan matkustajien itsepalvelu rajatarkastuksessa on kasvava trendi Euroopan ulkorajoilla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

EU:n rajatarkastukset ovat yhtenäistymässä ja automatisoitumassa unionin ulkorajoilla, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT. VTT on mukana kehittämässä automatisoitua järjestelmää, jonka tarkoitus on tuoda rajatarkastuksiin turvallisuutta, nopeutta, kustannustehokkuutta ja luotettavuutta.

VTT:n mukaan matkustajien itsepalvelu rajatarkastuksessa on kasvava trendi Euroopan ulkorajoilla. Matkustajille on luvassa nopeampia tarkastuksia ja lyhyempiä jonotusaikoja muun muassa sormenjälkitunnistustekniikan avulla.

Toimintamalleja ja itsepalveluautomaatteja on testattu ja arvioitu lentoasemalla Itävallassa, satamassa Kreikassa ja maarajalla Romaniassa.

EU-hankkeessa ovat mukana Suomesta VTT:n lisäksi Rajavartiolaitoksen Raja- ja merivartiokoulu, Finavia, Mirasys, Deltabit ja Tampereen yliopisto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit