Politiikka

MTK:lta nuhteet lainsäätäjälle: Maaseudun pieniä matkailuyrityksiä kiusataan uusilla kielloilla

Politiikka 14.11.2017

Monet vireillä olevat uudet lakihankkeet ovat kaatumassa pienten maatilayritysten niskaan. MTK:n mielestä Suomen hallituksen pitäisi purkaa sääntelyä, eikä lisätä sitä.


Jaana Kankaanpää
Alkoholilaki on kieltämässä ainoastaan tilausta vastaan käytössä olevilta maaseudun juhlatiloilta asiakkaiden alkoholijuomien tarjoilu.

MTK:n asiantuntija Kimmo Aalto sanoo, että valmisteilla olevan lainsäädännön uudella byrokratialla suorastaan kiusataan maaseudun pieniä matkailuyrittäjiä. Esimerkiksi matkailupalveluita tarjoavat maatilat aiotaan samaan aikaan pakottaa taksiyrittäjiksi, matkatoimistoiksi ja anniskeluravintoloiksi.

"Hämmästelemme lainsäätäjien pyrkimyksiä vaikeuttaa maaseutumatkailuyritysten toimintaa", MTK:n asiantuntija Kimmo Aalto kertoo.

MTK kokoamalla syytöslistalla on useita lakihankkeita.

Ensimmäinen koskee liikenteen palveluita. Sitä koskeva lakiluonnos on poistamassa matkailupalveluun liittyvät henkilökuljetukset, joissa kuljetus on vain pieni osa palveluntarjoajan tarjoamasta palvelukokonaisuudesta. Maaseudulla ei ole useinkaan saatavilla julkista liikennettä ja vaikutus maaseutumatkailuun olisi suuri.

Toiseksi alkoholilaissa ollaan kieltämässä ainoastaan tilausta vastaan käytössä olevilta maaseudun juhlatiloilta asiakkaiden alkoholijuomien tarjoilu. Aallon mukaan käytännössä alkoholilaista säädettäisiin kieltolaki, joka kieltää alkoholin nauttimisen suljetuissa yksityistilaisuuksissa.

Kolmanneksi lakihankkeet matkapalveluyhdistelmistä ovat siirtämässä maaseutu- ja maatilamatkailuyritykset ja niiden yhteistuotteet ylimitoitettujen vakuusmenettelyjen ja maksukyvyttömyyssuojamaksujen sekä muun lisäsääntelyn piiriin.

Aallon mukaan sääntelyn tarpeellisuuden ymmärtää esimerkiksi suurissa matkatoimistoissa. Hänen mukaan lakiesityksen taustalla olevat ongelmat eivät ennen eivätkä nykyiselläänkään ole koskettaneet käytännössä millään muodoin maamme maaseutumatkailuyrityksiä, niiden välisiä yhteispalvelutuotteita eivätkä niiden asiakkaita.

"Hallituksen on lunastettava lupauksensa byrokratian purkamisesta varmistamalla, ettei maaseutu- ja maatilamatkailuyritysten elinkeinoa vaikeuteta. Säädösesitykset tulisi korjata välittömästi, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit