Politiikka

Mari Pantsar: "Siirtymää hiilineutraaliin kiertotalouteen jarruttaa huoli omien ja läheisten työpaikoista"

Politiikka 15.11.2017

Kivihiilestä luopuminen ja monet muut ympäristötoimet edellyttävät luovaa tuhoa. Sitä on helpotettava reilulla siirtymällä.


Jarkko Sirkia
Mari Pantsar vastaa Sitrassa kiertotaloudesta ja hiilineutraalista taloudesta.

Sitran johtaja Mari Pantsar kirjoittaa kolumnissaan, että maailmalla on lähivuosikymmeninä edessä luova tuho jättimäisessä mittakaavassa. Fossiiliseen energiaan nojaavasta tuhlaustaloudesta on siirryttävä hiilineutraaliin kiertotalouteen, moni nykymuotoinen teollisuudenala kutistuu ja osa lopulta kuolee.

"Vanhojen työpaikkojen tilalle tulee toki uusia. Kivihiilen louhinta kyllä työllistää vähemmän, mutta tuulivoimaloiden rakentaminen vastaavasti enemmän."

"Pesukoneiden kauppa voi käydä heikommin, mutta koneiden korjaaminen ja vuokraaminen voi menestyä paremmin. Naudanlihan kysyntä voi laskea, mutta samalla härkäpavun menekki kasvaa", Pantsar kuvailee.

"Luovan tuhon ongelma ei ole työn ja toimeliaisuuden väheneminen sinänsä, sillä usein jaettavaa syntyy enemmän. Sen sijaan työ ja toimeliaisuus jakautuvat uudella tavalla."

Taloustieteilijät eivät välttämättä kanna suurta murhetta luovan tuhon inhimillisestä hinnasta, mutta meidän muiden ehkä kannattaisi, Pantsar kirjoittaa. Maailmalla puhutaan tarpeesta turvata ihmisille niin sanottu reilu siirtymä.

"Reilussa siirtymässä ei yritetä jarruttaa vääjäämätöntä ja hyödyllistäkin muutosta, kuten kivihiilen korvaamista kotimaisella, uusiutuvalla energialla. Sen sijaan siinä pyritään turvaamaan ihmisten pärjääminen murroksen keskellä", Pantsar kertoo.

"Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi tukea kouluttautumiseen uudelle uralle tai starttirahaa yrityksen perustamiseen. Olennaista on, että ketään ei jätetä tyhjän päälle."

Reilusta siirtymästä on puhuttava enemmän. Verovaroja ei enää kannata

Reilu siirtymä on saanut suomalaisessa keskustelussa yllättävän vähän huomiota. Verovaroja on usein käytetty mieluummin vanhojen toimintamallien tukemiseen kuin uusiin ratkaisuihin.

"Tämä voi kostautua. Sekä välttämätöntä että vääjäämätöntä siirtymää hiilineutraaliin kiertotalouteen jarruttaa monien ymmärrettävä huoli omien ja läheisten työpaikoista", Pantsar kertoo.

"Satsaamalla ihmisten pärjäämiseen muutosten keskellä huolia voidaan hälventää."

Lue koko kolumni täältä

Aiheeseen liittyvät artikkelit