Politiikka

Sairaanhoitopiirin puheenjohtaja uskoo: Meri-Lapin malli ei leviä Etelä-Savoon

Politiikka 16.11.2017

Yksityisten yritysten sijaan nyt keskustellaan naapurisairaanhoitopiirien kesken.


mirja koivisto / Tarina Kuva
Seuraava kokous sairaanhoitopiirien hallintojen kesken on sovittu tulevalle viikolle. Kuvituskuva

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymävaltuuston puheenjohtaja Ahti Myllys uskoo, ettei Meri-Lapin malli leviä Etelä-Savoon.

"En usko, että Meri-Lapin malli tulee meillä edes keskusteluun tässä vaiheessa", Myllys sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Meri-Lapin alueen kunnat ovat päättäneet, että alueen perusterveydenhuoltoa ja keskussairaala ulkoistetaan Mehiläiselle 15 vuodeksi.

Ulkoistamiskeskusteluiden sijaan Itä-Savon sairaanhoitopiiri käy parhaillaan keskusteluja Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kanssa.

Keskusteluista yksityisten terveydenhuoltoyritysten, kuten Mehiläisen ja Terveystalon kanssa käytiin Myllyksen mukaan sen jälkeen, kun voimaan tullut päivystysasetus supisti Savonlinnan keskussairaalan toimintoja. Tällöin pöydällä oli malli, jossa yksityisellä toimijalla olisi ollut enemmistö sotepalveluita tarjoavassa yrityksessä.

Sekä Itä-Savon sairaanhoitopiiri että Etelä-Savon sairaanhoitopiiri ovat puheenjohtajan mukaan molemmat huomanneet sen, että päivystysasetuksen vaatimat leikkausmäärät ovat niin suuria, etteivät kummankaan sairaanhoitopiirin leikkausmäärät yksin riitä. Sairaanhoitopiirit keskustelevatkin nyt siitä, mitä leikkauksia tehdään Mikkelissä ja mitä Savonlinnassa.

Seuraava kokous sairaanhoitopiirien hallintojen kesken on sovittu tulevalle viikolle. Myllys sanoo, että hän suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti.

"Molemmat näkevät tilanteen samalla tavalla, ja pyrimme löytämään yhteisen sävelen", hän sanoo.

Myllys kritisoi sitä, että potilaista viedään nykyisin päivystysluontoisiin leikkauksiin Kuopioon. Hän pitää hassuna sitä, että rahaa käytetään niin paljon ambulanssiajeluun.

"Ainakin oman sairaanhoitopiirin alueella kaikki se säästö, mitä omassa toiminnassa on saavutettu, on mennyt ensihoidon kustannuksiin eli lähinnä potilaiden siirtoon Kuopioon", Myllys sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit