Politiikka

Rasvakeskustelu laajenee: Myös Närpiö ja Vöyri tarjoavat kevytmaitoa lapsille – Ministeri Leppä haluaa muutoksia koulumaitotukeen

Politiikka 17.11.2017

Koululaisten ravitsemussuosituksien vastainen kevytmaito poistui elokuussa koulumaitotuen piiristä. Maa- ja metsätalousministeri vihjasi, että muutoksia tukeen on luvassa.


Jaana Kankaanpää
EU:n maksamaan koulumaitotukeen on vuoden sisällä tullut useita muutoksia: elokuussa kevytmaito poistui tuen piiristä ja luomumaidon tuki nousi 31 senttiin.

Useissa kunnissa halutaan tarjota lapsille kevytmaitoa, vaikka se on vastoin yleisiä ravitsemussuosituksia. Kevytmaito poistui elokuussa koulumaitotuen piiristä.

Vöyrin kunta luopui koulumaitotuesta hiljattain ja nyt perässä seuraa Närpiö. "Taustalla on oppilailta ja vanhemmilta tullut palaute", kertoo Närpiön teknisen lautakunnan puheenjohtaja Johanna Smith. "Kaikki lapset eivät halua juoda rasvatonta maitoa. Haluamme säilyttää valinnanvapauden."

Koulumaitotuesta saatava rahasumma on muutoksien seurauksena laskenut niin paljon, ettei sen hakemista pidetty enää Närpiössä mielekkäänä. Jos muutoksia ei tule valitusajan puitteissa, päätös astunee voimaan joulukuussa.

"Suurin osa on sitä mieltä, että päätös on oikea", Smith sanoo.

Aihe nousi otsikoihin alkuviikosta, kun Sotkamo päätti ravitsemussuositusten vastaisesti tarjota lapsille voita ja kevytmaitoa.

Valtion neuvottelukunta piti Sotkamon päätöstä lasten terveydellä leikkimisenä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kommentoi neuvottelukunnan älähdystä PI Maitoforumissa torstaina.

"Neuvottelukunta on itsenäinen toimielin, eikä siihen politiikan puolelta puututa. Se antaa suositukset, mutta se ei ole mikään laki."

Monessa koulussa on aiemmin kulutettu koulumaitotuen turvin kevytmaitoa. Yhteensä ykkösmaidolle maksettiin tukea viime vuonna noin puoli miljoonaa euroa ja rasvattomalle 2,8 miljoonaa euroa.

Leppä vihjasi, että ykkösmaito saattaa tehdä paluun tuen piiriin.

"Koulumaitotuki katsotaan ensi vuonna uudesta vinkkelistä. Katsomme, että valikoimaan palautuu hieman erilaisia tuotteita kuin mitä siellä on.

Ravitsemussuosituksilla halutaan vähentää lasten saaman rasvan määrää.

On laskettu, että kolmesta lasillisesta kevytmaitoa lapset saavat voinapin verran enemmän rasvaa kuin kolmesta lasillisesta rasvatonta maitoa.

MTK:n maitoasiamies Leena Ala-Orvola ihmettelee ravitsemussuositusten esimerkin maitomääriä. "Koulumaitoa kuuluu antaa yksi lasillinen eikä kolmea lasillista", hän huomauttaa.

Ala-Orvola epäilee, että koulumaitotuen muutoksilla voi olla vaikutusta nyt nousseeseen kohuun.

Leppä korosti Maitoforumissa myös kotimaisten hankintojen merkitystä. "Ravitsemuksen pitää olla terveellistä, mutta myös turvallista."

Valtio on tehnyt hankintoja koskevan periaatepäätöksen, jonka mukaan valtion hankintojen pitää täyttää suomalaisen tuotannon reunaehdot.

Kunnilla on kuitenkin itsemääräämisoikeus omissa hankinnoissaan. "Haluan, toivon ja vetoan että kunnat toimivat samalla tavalla. Mikä oikeus kunnalla on omissa ruokapalveluissaan käyttää elintarvikkeina tuotteita, joita saman kunnan viljelijät eivät saa tuottaa?"

Leppä kertoo lähettäneensä asiasta ohjeistuksen kunnille.

"Kun on tehty säädökset miten toimitaan ruuantuotannossa, niitä pitää noudattaa myös hankinnoissa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit