Politiikka

Kuntaliitto vaatii: Valinnanvapauteen yksinkertaistamista, selkeytystä ja korjauksia

Kuntaliiton mukaan järjestämisen ja tuottamisen erottaminen, monituottajamalli sekä valinnanvapauspalveluiden vieminen markkinoille on rakenne, joka ei itsessään tue sote-integraatiota.
Kuntaliitto kannattaa valinnanvapauden hallittua laajentamista. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaus vaatii yksinkertaistamista, selkeytystä ja korjauksia, arvioi Kuntaliitto lausunnossaan. Kuntaliitto kannattaa valinnanvapauden hallittua laajentamista.

Kuntaliiton mukaan järjestämisen ja tuottamisen erottaminen, monituottajamalli sekä valinnanvapauspalveluiden vieminen markkinoille on rakenne, joka ei itsessään tue sote-integraatiota. Liitto arvioi, että palvelut hajautuvat eri toimijoille, mikä on ongelmallista erityisesti useita palveluja samanaikaisesti tarvitsevien asiakkaiden tai potilaiden kannalta.

Kuntaliiton hallituksessa ovat edustettuina kokoomus, SDP, keskusta, perussuomalaiset, siniset, vihreät ja vasemmistoliitto.

Linjaukset valinnanvapaudesta lähetettiin alkukuusta lausuntokierrokselle, ja lausuntoaika päättyy joulukuun puolivälissä. Sosiaali- ja terveysministeriö on luvannut, että lausuntokierrokselta saadut näkemykset huomioidaan linjauksia viimeisteltäessä.

Ennen lausuntokierrosta julkisuudessa äänekkäintä keskustelua herättivät erikoissairaanhoitoon kaavaillut asiakassetelit sekä se, missä laajuudessa seteleitä käytettäisiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joka kolmas EU-vaaliehdokas on kunnanvaltuutettu, kertoo Kuntaliiton selvitys

Hallitukselta odotetaan tänään vastinetta sote-uudistuksen kiperimmästä osuudesta

Sinisten Elo: Hallitus esittää valinnanvapauteen ratkaisuksi EU:n oikeusvarmuusmenettelyä – pitää sote-uudistuksen käynnissä eikä estä lain voimaantuloa