Politiikka

EU-valiokunnalta vahva kannatus metsäpohjaisille biopolttoaineille – Myös uusiutuvan energian tavoite huimasti ylöspäin

Politiikka 28.11.2017

EU-parlamentin teollisuusvaliokunta äänesti kehittyneiden biopolttoaineiden puolesta.


Kari Salonen
Valiokunta päätti, että biopolttoaineiden osuutta tulisi kasvattaa rutkasti.

Euroopan parlamentin energia- ja teollisuusvaliokunta äänesti tiistaina, että uusiutuvan energian osuuden tulee olla 35 prosenttia unionin energiankulutuksesta eikä 27, kuten EU-komissio on esittänyt. Valiokunta päätti myös, että liikenteen päästöistä 12 prosenttia pitäisi tulla uusiutuvasta energiasta. Komissio esitti uusiutuvien määräksi liikenteessä seitsemää prosenttia.

Valiokunta äänesti tänään tiistaina uusiutuvan energian direktiivistä (red II).

Valiokunta kannatti nykyistä laajempaa määritelmää edistyneille biopolttoaineille. Uuden määritelmän on tarkoitus lisätä biopolttoaineiden käyttöä EU:n uusiutuvan energian tavoitteen saavuttamiseksi.

"Se tarkoittaa, että kaikki kestävästi tuotetut jätepohjaiset bioraaka-aineet hyväksytään kestäviksi biopolttoaineiksi. Liikenteen päästöjen vähentämiseksi tarvitaan sekä sähköautoja että biopolttoaineita. On tärkeää, että kaikki kestävästi tuotettu, ei ruoaksi tai rehuksi kelpaava raaka-aine soveltuu biopolttoaineiden tuotantoon", europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kommentoi äänestystulosta.

Kumpula-Natri korostaa, että nyt hyväksytyssä muotoilussa on haluttu noudattaa parlamentin ympäristövaliokunnan hyväksymiä kestävyyskriteereitä.

"Sähköautojen tavoitteet uhkaavat karata kauemmaksi, siksi tarvitsemme molemmat tavat vähentää päästöjä. Tärkeää on, että raaka-aineet on tuotettu kestävästi. Etukäteen hyvin suppeaksi määritelty raaka-ainepohja ei sallisi innovaatioita ja johtaisi pitkittyneeseen öljypohjaisiin polttoaineiden käyttöön."

Parlamentin ympäristövaliokunta äänesti lokakuussa, että tuettavien biopolttoaineiden raaka-ainelistalta tulisi poistaa muun muassa piki, mäntyöljy ja melassi. Energia- ja teollisuusvaliokunnan jäsen, meppi Henna Virkkunen (kok.) pitää tätä huonona ratkaisuna.

"Tällaisia suljettuja raaka-aineistoja ei pitäisi olla, vaan niitä raaka-aineita joita voidaan kestävästi hyödyntää, pitää voida hyödyntää. Tutkimus ja tuotekehitys etenevät jatkuvasti", Virkkunen sanoo.

Virkkunen kertoo tekevänsä töitä sen eteen, että raaka-ainelista palautuu tammikuun täysistunnossa alkuperäisenä takaisin EU-parlamentin lopulliseen esitykseen.

Teollisuus- ja ympäristövaliokuntien käsittelemä uusiutuvan energian direktiivi etenee seuraavaksi parlamentin täysistuntoon, jossa asiaan voidaan vielä tehdä muutosesityksiä. Täysistunnon jälkeen lopullinen kanta muotoillaan parlamentin ja neuvoston kolmikantaneuvotteluissa.

Lue myös:

EU-parlamentin valiokunta torppasi mäntyöljyn energiakäyttöä haittaavan esityksen

Metsäbioenergian kestävyyskriteerit jakoivat alan ristiriitaisuudellaan kahtia –Metsähankkeille jarrua EU-valiokunnassa