Politiikka

MTK:n Marttila hehkuttaa EU:n maatalousesitystä: "Hyvä signaali budjettineuvotteluille"

Politiikka 29.11.2017

Komission maatalouspolitiikan tavoitteet on jaettu kolmeen suureen kokonaisuuteen: Politiikan on oltava yksinkertainen ja tulosperusteinen, moderni ja älykäs sekä kansainvälinen.


Jaana Kankaanpää
Juha Marttila pitää EU-komission esitystä maatalouspolitiikan uudistamisesta myönteisenä.

MTK on ilahtunut komission uudesta suunnitelmasta EU:n yhteiseksi maatalouspolitiikaksi.

"MTK:n edunvalvonta on purrut. Raportissa on sanottu selvästi, että maataloutta tulee tukea kaikkialla, myös epäsuotuisilla alueilla", puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Euroopan komissio julkaisi tänään keskiviikkona Brysselissä, millainen tulevasta EU:n maatalouspolitiikan seitsemän vuoden kaudesta tulee.

"EU-komissio viestittää maatalouden kestävän kehityksen merkityksestä, ruokamarkkinoiden toiminnasta ja maatalousyrittäjien asemasta. Oikein positiivinen kokonaisuus", Marttila lisää.

Vaikka raportin suuret linjat ovat MTK:n mielestä hyvät, vielä on paljon tekemistä. Seuraavaksi alkaa vääntö rahoituksesta, joilla raportin esittelemiin tavoitteisiin päästään. Marttila uskoo, että tänään julkaistu raportti antaa hyvän signaalin maatalousrahoitusneuvotteluille.

"Maatalouspolitiikan toteuttaminen vaatii rahoituksen pitämistä vähintään nykytasolla. Jos vastoinkäymisiä budjettiin tulee, asiaa pitää katsoa uudelleen."

Brexitin ja unionin uusien rahoitussuunnitelmien, kuten puolustuksen ja maahanmuuton, on pelätty leikkaavan maatalousbudjettia reippaalla kädellä. Marttilan mukaan jäsenmaiden, myös Suomen, tulisikin olla valmis käyttämään omia varojaan, jos EU:n yhteinen budjetti ei riitä.

"Silloin jäsenmaiden pitää löysentää kukkaronnyörejään."

Tämänpäiväinen cap-suunnitelma ennustaa kuitenkin hyvää.

"Synkimmät budjetin ennusteet tuskin säilyvät. Näin hyvän suunnitelman toteuttamiseen tarvitaan rahaa."

Lue myös:

EU:n uusi maatalouspolitiikka antaa pallon jäsenmaille

Komissaarit uudesta EU:n maatalouspolitiikasta: "Vähentää byrokratiaa ja lisää joustavuutta"

Aiheeseen liittyvät artikkelit