Politiikka

MTK arvostelee rajuin sanoin kauppaneuvotteluja Etelä-Amerikan kanssa – "Kuluttajia suojeltava mädäntyneeltä lihalta"

MTK:n mielestä EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosurin kauppaneuvotteluissa täytyy pitää kiinni ruokaturvallisuudesta.
Riitta Mustonen
MTK pitää vapaakauppaa Etelä-Amerikan maiden kanssa epäreiluna. Kuvassa argentiinalaista karjaa.

MTK tuomitsee EU-komission kauppaneuvottelut Etelä-Amerikan Mercosur-maiden kanssa.

Järjestön mukaan tuloksia haetaan "vimmaisesti" sekä "erikoisin ja tuomittavin keinoin", sillä tuontitavaran tuotannolle ei olla asettamassa samoja vaatimuksia kuin EU-maiden ruualle.

MTK:n mukaan Mercosurin ongelmat ovat monin verroin pahempia kuin Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluissa, jotka jo saivat kansaa kaduille protestoimaan.

MTK viittaa muun muassa mädäntyneen lihan aiheuttamaan skandaaliin sekä kanaloiden epäinhimillisiin työoloihin.

"Reilua kilpailua emme pelkää, mutta pelissä on oltava säännöt ja tuomari niitä valvomassa. Mercosurin maatalous hävittää tietoisesti ja järjestelmällisesti jäljet tuotantotavoistaan. Tässä pelissä tuhotaan ennen pitkää myös suomalainen maatalous sekä raaka-aineitamme jalostava elintarviketuotanto", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo tiedotteessa.

Marttila korostaa, että kannattaviakin kauppasopimuksia EU:ssa on tehty, esimerkiksi Japanin, Etelä-Korean, Kanadan ja Vietnamin kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi vaatii Mercosur-sopimuksen ratifioimista – "Osutaan sinne, mihin Bolsonaroa ja hänen kannattajiaan sattuu kovimmin"

Puolet suomalaisista täysin pihalla koko asiasta: "Voidaanko samoilla hyllyillä myydä täysin erilaisilla vaatimuksilla tuotettuja tuotteita?"

Kauppasota myllää maatalousmarkkinaa