Politiikka

Alkoholilaki jäi jumittamaan valiokuntaan – keskustelu etämyynnistä viivästyttää käsittelyä

Politiikka 13.12.2017

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut keskiviikkona aamupäivällä mietintöään alkoholilaista valmiiksi.


Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajasta vapaasti eli hallituksen esityksen linjaaman 5,5 prosentin tai nykyisen 4,7 prosentin rajan puolesta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Valiokunta selvittää, pitääkö se toisen kokouksen vielä keskiviikkona.

"Viimeisenä olemme tänään keskustelleet etämyyntilinjauksista. Parin tunnin aikana selvitämme, onko mahdollista vaikuttaa iltapäivän kokouksella siihen, päästäänkö huomenna keskustelemaan laista", valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo.

Myös valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) sanoi, että linjaus etämyynnistä ei ole valmis.

Eduskunnan on ollut määrä keskustella suuressa salissa alkoholilaista torstaina illalla ja äänestää lain sisällöstä eli kaupassa myytävien juomien alkoholiprosentista perjantaina. Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajasta vapaasti eli hallituksen esityksen linjaaman 5,5 prosentin tai nykyisen 4,7 prosentin rajan puolesta.

Perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi rangaista. Ristiriidan takia perustuslakivaliokunta vaati, että lakiesityksestä poistetaan rangaistavuus.

"Nyt rangaistavuus pitää selkeästi poistaa, koska se ei ole kiellettyä", perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi aiemmin.

Jos alkoholilain uudistuksesta mietintöä tekevä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaisi kieltää alkoholin etämyynnin, sen pitäisi Lapintien mukaan selvittää, onko kielto esimerkiksi EU-oikeuden kannalta mahdollinen. Perustuslakivaliokunta ei ota kantaa, ovatko hallituksen esitysten pykälät EU-oikeuden kannalta mahdollisia.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina hallituspuolueiden olevan eri mieltä siitä, miten uusi laki vaikuttaa etämyyntiin. Keskustan Pekka Puska sanoi lehdelle, että etämyynti pysyy kiellettynä. Kokoomuksen mukaan etämyynti taas on sallittu.

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta ostajalle tai kuljetuksen järjestämisestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit