Politiikka

Valiokunta jatkaa alkoholilain käsittelyä aamulla

Politiikka 13.12.2017

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa alkoholilain käsittelyä aamulla.


Valiokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan tavoite on saada mietintö valmiiksi kello kymmeneen mennessä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Valiokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan tavoite on saada mietintö valmiiksi kello kymmeneen mennessä.

Eduskunnan on määrä keskustella suuressa salissa alkoholilaista huomenna illalla ja äänestää lain sisällöstä eli muun muassa kaupassa myytävien juomien alkoholiprosentista perjantaina.

Perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi silti rangaista. Ristiriidan takia perustuslakivaliokunta vaati, että lakiesityksestä poistetaan rangaistavuus.

"Nyt rangaistavuus pitää selkeästi poistaa, koska se ei ole kiellettyä", sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) aiemmin.

Jos alkoholilain uudistuksesta mietintöä tekevä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaisi kieltää alkoholin etämyynnin, sen pitäisi Lapintien mukaan selvittää, onko kielto esimerkiksi EU-oikeuden kannalta mahdollinen. Perustuslakivaliokunta ei ota kantaa, ovatko hallituksen esitysten pykälät EU-oikeuden kannalta mahdollisia.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina hallituspuolueiden olevan eri mieltä siitä, miten uusi laki vaikuttaa etämyyntiin. Keskustan Pekka Puska sanoi lehdelle, että etämyynti pysyy kiellettynä. Kokoomuksen mukaan etämyynti taas on sallittu.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi keskiviikkona STT:lle, että puolue haluaa turvata Alkon monopolin säilymisen.

"Siniset haluaa mietintöön kirjauksen, että Alkon monopoli halutaan säilyttää, jos epäselvä tilanne lainsäädännössä ja oikeustapaukset muuttaisivat nykytilaa vaarantaen monopolin", viestitti Elo.

Eduskunnan on ollut määrä keskustella suuressa salissa alkoholilaista torstaina illalla ja äänestää lain sisällöstä eli muun muassa kaupassa myytävien juomien alkoholiprosentista perjantaina. Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajasta vapaasti eli hallituksen esityksen linjaaman 5,5 prosentin tai nykyisen 4,7 prosentin rajan puolesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit