Politiikka

EU ja Mercosur-maat eivät päässeet sopuun – lihakiintiö ja tullit hiersivät

Politiikka 14.12.2017

Neuvottelut kauppasopimuksesta jatkuvat näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella.


Markku Vuorikari
Neuvottelut EU:n ja Mercosur -maiden välillä jatkuvat näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella.

Euroopan Unioni ja Mercosur-maat eivät ole päässeet sopuun kauppasopimusneuvotteluissaan Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa. Asiantuntijat arvioivat, että neuvottelutulos oli kuitenkin varsin lähellä.

Neuvotteluissa väännettiin erityisesti lihan tariffikiintiön määristä. Lisäksi Mercosur-maat esittivät tällä viikolla parannusta teollisuustuotteiden tullitason alentamiseen. Tullitason alentaminen koskee myös jalostettuja elintarvikkeita. EU onkin vaatinut etuja joillekin tärkeille vientituotteille esimerkiksi maitosektorilla.

Unionin mielestä Mercosur-maiden tarjous tullitason alentamisesta oli liian vaatimaton. Mercosur-maat eivät puolestaan olleet tyytyväisiä EU:n lihakiintiöehdotukseen.

MTK:n kansainvälisten asioiden johtaja Seppo Kallio arvioi, että tulevan sopimuksen merkitys EU:n ja Mercosur-maiden väliseen kauppavaihtoon tulee olemaan merkittävä. Kallion mukaan on täysin mahdollista, että vapaakauppasopimus saadaan aikaan tulevan talvikauden aikana.

Euroopan unionia neuvotteluissa edustivat ulkomaankauppaministereiden lisäksi kauppakomissaari Cecilia Malmström sekä maatalouskomissaari Phil Hogan.

Neuvottelut EU:n ja Mercosur -maiden välillä jatkuvat näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella.

Mercosur-maihin kuuluvat Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT