Politiikka

Nelosolutta saa ruokakaupasta maaliskuusta alkaen – Saarikko lupaa etämyyntiin rajoituksia ja Alkon monopoliaseman turvaamista

Politiikka 15.12.2017

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta tai kuljetuksen järjestämisestä ostajalle.


LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kaupassa myytävien juomien korkein alkoholiprosentti nousee 5,5:een.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo asettavansa alkuviikosta työryhmän pohtimaan alkoholilaissa auki jäävää kysymystä etämyynnistä. Saarikon mukaan etämyyntiä tullaan rajoittamaan ja Alkon monopoliasema turvataan.

"Hallituksen tahdonilmaus on, että emme halua murtaa Alkon monopolia millään riskitekijöillä, joita etämyynti voisi pitää sisällään. Jos Suomessa väkevien alkoholijuomien myynti on rajoitettu Alkoon, sama koskee myös ulkomaisia toimittajia", Saarikko sanoo.

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta tai kuljetuksen järjestämisestä ostajalle.

Alkoholilakia aiemmin käsitellyt perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi silti rangaista. Ristiriidan takia valiokunta vaati, että esityksestä poistetaan rangaistavuus. Hallitus kuitenkin halusi alkoholilain nopeasti voimaan eikä puuttunut perustuslakivaliokunnan vaatimukseen.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei usko hallituksen vakuutteluja.

"Perustuslakivaliokunta lausunnossaan totesi, että jos ei ole kieltoa ja rangaistuksia, ei kieltoa ole oikeasti olemassa. Nyt olemassa olevan oikeustilan kannalta kieltoa ei ole", Rinne sanoo.

Hän ihmettelee, miksi hallituksen esityksestä on poistettu etämyynnin kieltopykälä. Hänen mukaansa Saarikon puheista on voinut päätellä, että kokoomus oli poistamassa kieltopykälän eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Rinne sanoo, että välitila ennen hallituksen ratkaisuja kestää ainakin kuukausia. Hän sanoo, että käyntiin lähtee prosessi, jossa Alkon yksinoikeus voi murentua.

"EU on kansanterveyden perusteella myöntänyt yksinoikeuspoikkeusluvan. Se voi purkautua, jos tilanne näyttäytyy elinkeinopolitiikalta ja valtionyhtiön suosimiselta", Rinne sanoo.

Saarikko ei ota suoraan kantaa selvitysprosessin kestoon. Hän sanoo lainsäädännön olevan äärimmäisen monimutkaista, sillä siihen liittyvät Tullin valvontakysymykset, verotuskysymykset, EU-oikeudellinen ulottuvuus, Alkon monopoliaseman turvaaminen ja keskeneräiset oikeusprosessit.

Eduskunta päätti tänään kahdessa suhteellisen tiukassa äänestyksessä, että päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti nousee 5,5:een. Hallituksen esitys kannatti alkoholiprosentin nostoa, mutta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kannatti prosentin pitämistä ennallaan 4,7 prosentissa.

Ensimmäisessä äänestyksessä korkeampi prosenttiraja voitti luvuin 98–94 ja toisessa luvuin 102–89.

Alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa, mutta siihen kuuluvat juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo vuoden alussa.

Alkoholilaki on toistuvasti viivästynyt. Keskusta hyväksyi aiemmin hallituksen kompromissin, kun hallitus sopi, että kansanedustajat saavat äänestää alkoholiprosentista vapaasti.

Eduskunnan äänestyksessä oli myös muita prosenttivaihtoehtoja, mutta ne karsiutuivat ensimmäisissä äänestyksissä. Päivi Räsänen (kd.) ehdotti prosenttirajan alentamista vielä nykyisestäkin 3,5 prosenttiin. Jani Mäkelä (ps.) ehdotti rajan nostoa 8,5 prosenttiin.

Perjantaina aamupäivällä ensimmäisessä tiukemmassa äänestyksessä keskustan kansanedustajista 29 kannatti prosentin nostoa ja 19 vastusti. Kokoomuksen edustajista vain Pertti Salolainen vastusti prosentin nostoa. SDP oli lähes yhtenä rintamana nostoa vastaan, vain Ville Skinnari äänesti toisin. Hallituspuolue sinisten riveissä äänet jakautuivat 12–4 noston puolesta. Oppositioryhmissä vain perussuomalaisissa enemmistö kannatti prosentin nostoa.

Koska alkoholiasiasta ei päätetty aamupäivällä suuressa salissa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti, piti kansanedustajien tekemä linjaus lähettää vielä eduskunnan suuren valiokunnan käsittelyyn.

Suuri valiokunta hyväksyi kaupassa myytävien juomien alkoholiprosentin noston puoliltapäivin täpärästi äänin 13–12. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) kertoi, että kaksi hallituspuolue keskustan edustajaa äänesti valiokunnassa nostoa vastaan.

Jos suuri valiokunta olisi vielä ehdottanut muutoksia kansanedustajien äänestämiin linjauksiin, olisi asia palautunut eduskunnan suuren salin käsittelyyn.

Hallituspuolueet ovat aiemmin sopineet, että alkoholiveroa kiristetään 100 miljoonalla eurolla, jos kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosentti nousee. Lopullisesti alkoholilaki hyväksytään ensi viikolla, mutta sen läpimeno on käytännössä varmaa, koska hallitus on yksimielisesti esityksensä takana.

Alkoholilakiin sisältyy alkoholiprosentin lisäksi merkittävä määrä uudistuksia. Uuden alkoholilain myötä ravintola voisi jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka. Ravintola voi olla auki tunnin anniskelun päättymisen jälkeen.

Jatkossa ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Alkot saavat olla arkisin auki tunnin pidempään eli iltayhdeksään.

Ravintolassa voi jatkossa tilata useita alkoholiannoksia kerralla. Ravintolat voivat myös myydä mietoja alkoholijuomia asiakkaille mukaan, mutta myyntiajat ovat tällöin samat kuin kaupoilla. Lisäksi pienet niin sanotut käsityöläispanimot voivat myydä suoraan asiakkaille alle 12-prosenttisia juomia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit